Νεστόριο: Προσπάθεια αναγέννησης της υφαντικής τέχνης μέσω της σχολής

Ξεκίνησαν τα μαθήματα στο εργαστήριο υφαντικής στο Νεστόριο της Καστοριάς, έπειτα από τις συντονισμένες προσπάθειες των τελευταίων τριών ετών, των τοπικών φορέων και του υπουργείου πολιτισμού.

Το εργαστήριο λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα. Η σχολή ξεκίνησε να λειτουργεί λίγο πριν τις γιορτές με 14 σπουδάστριες, και δίνει ένα σημαντικό εφόδιο σε όσους και όσες θέλουν να ασχοληθούν με την υφαντική.

Η κα.Στέλλα Βλαχοπούλου, εκπαιδεύτρια αργαλειών δομής Υφαντικής Νεστορίου μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για την τέχνη του αργαλειού, αλλά και όσα κερδίζει κανείς επιλέγοντας να παρακολουθήσει τα μαθήματα και να πάρει την πιστοποίηση.

«Η πιστοποίηση που θα πάρουν εδώ οι σπουδάστριες θα τους βοηθήσει και για την περαιτέρω επαγγελματική τους δραστηριότητα. Θα τους δώσει την θεωρητική αλλά και πρακτική άσκηση, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν ότι έχουν μάθει εδώ σε επόμενη επαγγελματική δραστηριότητα. Η τέχνη του αργαλειού δεν είναι δύσκολη, είναι από τις πιο παλιές τέχνες, μπορεί να έχει τεχνική δραστηριότητα, αλλά βασικά είναι τα υφάσματα. Τα κορίτσια μαθαίνουν διάφορες τεχνικές, όπως πως να προσαρμόζουμε τα σχέδια μας σε ένα μελλοντικό κασκόλ κ.ά. Έχουμε σπουδάστριες που είχαν από πιο μικρές επαφή με τον αργαλειό, και άλλες που δεν ήξερα να πιάσουν κλωστή, και σήμερα είναι μεγάλες καλλιτέχνιδες. Ο αργαλειός είναι ένα εργαλείο που έχει πολλές εφαρμογές και μπορεί να αξιοποιηθεί σε οτιδήποτε«, ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Βλαχοπούλου.

Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος