Νέες θέσεις στάθμευσης που είτε έχουν αποδοθεί ήδη είτε βρίσκονται στο στάδιο της διαμόρφωσης από το Δήμο Θεσσαλονίκης έρχονται για να αποσυμφορήσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Σε δημοτικά οικόπεδα στις έξι κοινότητες του Δήμου διαμορφώθηκαν 500 θέσεις στάθμευσης, ενώ άλλες 580 θα δοθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου. Στους ίδιους χώρους θα γίνει δενδροφύτευση και διαμόρφωση φωτισμού. Σε αυτές προστίθενται και οι επιπλέον 200 μέσα στον οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Ανάσα στο πρόβλημα της στάθμευσης θα δοθεί και για τους οδηγούς δικύκλων με 500 επιπλέον θέσεις. Όσον αφορά τα εγκαταλελειμμένα οχήματα έχει ήδη αρχίσει η μετακίνηση τους και θα ολοκληρωθεί εντός του 2025, απελευθερώνοντας 700 θέσεις.
Στο σχεδιασμό του δήμου μπαίνει η κατασκευή μηχανοκίνητων ρομποτικών πάρκινγκ σε εννέα ακίνητα που θα δώσουν 1.900 θέσεις στάθμευσης. «Ανάσα» στο κυκλοφοριακό θα δώσουν όμως και υπόγεια πάρκινγκ η κατασκευή των οποίων μπορεί να γίνει μέσω ΣΔΙΤ σε χώρους όπως Μιχαήλ Ψελλού, απέναντι από τα δικαστήρια και στη συμβολή οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου-Κακαβού και Σουλιώτη.
Από την ερχόμενη εβδομάδα τοποθετούνται τα πρώτα από τα 2.000 πασαλάκια αρχικά στην οδό Μητροπόλεως. Παράλληλα οι κανόνες που θα βάλουν τέλος στην άναρχη κυκλοφορία ηλεκτροκίνητων πατινιών έρχονται προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο.
Όσον αφορά την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας λόγω προσφυγών που υπήρξαν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου αναδόχου το έργο, κατ’ εκτίμηση του δημάρχου θα ξεκινήσει το πρώτο δίμηνο του νέου έτους. Τέλος έχουν ήδη σταλεί επισημάνσεις για το έργο της ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους στο αρμόδιο κεντρικό συμβούλιο και αναμένονται οι αποφάσεις.
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Συμεωνίδου
Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Μέσα σε ένα δίμηνο μαζεύτηκαν ογκώδη από 2.800 σημεία της Θεσσαλονίκης – Αυξάνονται τα πρόστιμα
Σ. Αγγελούδης: Το πρώτο δίμηνο του 2025 τα έργα στην πλατεία Ελευθερίας
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος