Να αρθεί το καμποτάζ στον θαλάσσιο τουρισμό ζητούν οι τοπικοί φορείς

Η κάθετη πτώση της δραστηριότητας του παγκόσμιου τουρισμού, λόγω πανδημίας, καθιστά εμφανή τα προβλήματα που δημιούργησαν αναχρονιστικές ρυθμίσεις που ίσχυαν σε κλειστές οικονομίες, άλλων εποχών. Ένα είδος εμπάργκο εφαρμόζεται σε επαγγελματικά σκάφη αναψυχής με σημαίες τρίτων χωρών. Το  καμποτάζ είναι γεγονός. Τοπικοί φορείς και επαγγελματίες στον κλάδο του yachting σε Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ιόνιο και Kρήτη ζητούν την άρση του καμποτάζ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ρόδο Αριστείδη Μιαούλη.

Προ 10ετίας η χώρα μπήκε στο διεθνές κλάμπ εγκαταλείποντας μεμψιμοιρίες του παρελθόντος. Η λεγόμενη “άρση του καμποτάζ”  έγινε νόμος του κράτους. Με δύο νόμους επετράπη στα κρουαζιερόπλοια με ξένη σημαία να χρησιμοποιούν τα ελληνικά λιμάνια ως σημεία έναρξης και λήξης μιας κρουαζιέρας. Αυτό που έως τότε απαγορευόταν, έδωσε ανάσα οικονομικής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό. Έως το 2017 σκάφη αναψυχής που εκτελούσαν ναύλο που ξεκινούσε στο εξωτερικό ή ξεκινούσε από την Ελλάδα με προορισμό το εξωτερικό επιτρεπόταν να αποβιβάζουν ή να επιβιβάζουν επιβάτες. Αυτό ήταν το ταξίδι one way, ενώ απαγορευόταν για την ίδια κατηγορία σκαφών το κυκλικό ταξίδι από και προς ελληνικά λιμάνια. Ως επαγγελματικό σκάφος αναψυχής νοείται κάθε σκάφος ολικού μήκους άνω των επτά μέτρων ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο, με μεταφορική ικανότητα έως και 49 επιβατών.

Ακολούθως το 2017 με τον νόμο 4504 υπήρξε αρνητική εξέλιξη. Τα σκάφη  δεν μπορούν πλέον να εκτελούν ούτε one way πλόες και δεν μπορούν οι επιβάτες να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται σε ελληνικούς λιμένες. Η εξέλιξη αυτή ήταν πλήγμα για μεγάλο αριθμό σκαφών. Χαμένα βγήκαν επίσης τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και τα νησιά του Ιονίου, των οποίων οι τοπικές οικονομίες στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό. Με την ρύθμιση εξυπηρετούντο μόνο λιμάνια όπως π.χ. ο Πειραιάς και οι Σποράδες.

Μια στρέβλωση που κόστισε ακριβά, καθώς τουρίστες που θέλουν να ταξιδέψουν με ένα σκάφος μόνο στα Ελληνικά νησιά, υποχρεώνονται να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται στο λιμάνι μιας τρίτης χώρας, όπως η Τουρκία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο ή η Αλβανία, ενώ παράλληλα το σκάφος που επιβαίνουν διασχίζει το Αιγαίο και πραγματοποιεί στάσεις στα Ελληνικά νησιά. Τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής με ξένη σημαία που δεν μπορούν να αρχίσουν και να τελειώσουν την θαλάσσια κρουαζιέρα τους στην Ελληνική επικράτεια σημαίνουν τεράστιες απώλειες εσόδων.

Σκάφη και τουρίστες που θα ελλιμενίζονται περισσότερες ημέρες στα λιμάνια  προσφέρουν οικονομικά στους τομείς του εμπορίου, της εστίασης, των μεταφορών, της ψυχαγωγίας, των επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους,  των μουσείων κ.ά..

Την ώρα που ο παγκόσμιος ανταγωνισμός στην προσέλκυση του θαλάσσιου τουρισμού κορυφωνόταν, η Ελλάδα νομοθέτησε ότι σκάφη αναψυχής με σημαία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) δεν μπορούν να πραγματοποιούν ναύλους στη χώρα μας ούτε σε one way ταξίδι. Εκ των πραγμάτων κερδισμένες βγήκαν γειτονικές χώρες.

Εν όψει ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαΐου, και εφ’ όσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, θα επιτρέπεται το yachting (απόπλους/κατάπλους), καθώς και οι κρουαζιέρες χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε λιμάνια, δηλαδή οι λεγόμενες “blue cruises”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος