Ν. Τζανάκης: Με προβληματίζει πώς θα ”βγάλουμε” τον Ιούλιο – Πρόβλεψη για 4.500 κρούσματα

Τα κρούσματα θα φτάσουν τα 4.000-4.500 ημερησίως εκτίμησε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3.

Όπως είπε, δεν μπορεί να αποφύγει κάνεις την επαφή με τον ιό, είναι μια φυσική πορεία. Οι εμβολισμένοι που έρχονται σε επαφή με τον ιό δεν θα έχουν πρόβλημα, «οι ανεμβολίαστοι όμως εξάπαντος θα αρρωστήσουν, οι περισσότεροι ελαφρά, κάποιοι πιο βαριά και κάποιοι πολύ βαριά, κάποιοι δε λιγότεροι δυστυχώς θα χάσουν τη ζωή τους. Είναι αναπόφευκτη αυτή η πορεία για τους ανεμβολίαστους» σημείωσε, προτρέποντας όσους δεν εμβολιάστηκαν να το πράξουν άμεσα.

Κληθείς να κάνει μια εκτίμηση για τον αριθμό των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα είπε ότι θα κυμανθεί γύρω στα 3.000-3.500, ως μέσος κινητός όρος, που μπορεί να φτάσει έως 3.700 αλλά και κάποιες μέρες κάτω από 3.000. Υπενθύμισε ότι το μοντέλο της ομάδας του υπολόγιζε ότι θα φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα πάρα πολύ σύντομα, και όχι στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, όπως και συνέβη αυτή την εβδομάδα.

«Επιμένει το μοντέλο μας ότι ακολουθούμε, μάλλον, το λιγότερο ευμενές σενάριο, που σημαίνει ότι πιθανώς θα φτάσουμε ως μέσο κινητό όρο, πάνω από 4.000 προς 4.500 κρούσματα την ημέρα». Ήδη,  σύμφωνα με τον καθηγητή οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί από 30-40 σε 100-120 την ημέρα τις τελευταίες μέρες, και κάποια από αυτά τα περιστατικά θα χρειαστεί να διασωληνωθούν. «Σίγουρα θα υπάρξει μια πίεση, ελπίζω να είναι διαχειρίσιμη».

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι «εμένα με προβληματίζει αυτή τη στιγμή πώς θα βγάλουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τα σχολεία μπορούν να περιμένουν, έχουμε χρόνο. Βεβαίως πρέπει να ετοιμαζόμαστε από τώρα με τις κατάλληλες κινήσεις».

Όπως τόνισε, για να επιστρέψουν τα παιδιά με ασφάλεια στο σχολικό περιβάλλον θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ενήλικες- γονείς, παππούδες και εκπαιδευτικοί. Εφόσον εμβολιαστούν οι μεγάλοι και δεν επαρκεί το τείχος ανοσίας ή υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά λόγω μεταλλάξεων, τότε ο καθηγητής συνέστησε να εμβολιαστούν πρώτα οι έφηβοι 15-18 ετών και όσα μικρότερα παιδιά έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. «Αυτό είναι ένα σχέδιο ρεαλιστικό και επιστημονικά αποδεκτό».

Αναφορικά με τη νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα, το αν δηλαδή είναι πιο επικίνδυνος ο ιός ή όσο μεταλλάσσεται εξασθενεί, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι στις ηλικίες άνω των 50, που «δίνουν» διασωληνώσεις και θανάτους, ο πληθυσμός είναι κατά 65%-70% εμβολιασμένος και άρα προστατευμένος, και επομένως «οποιαδήποτε ευμενής έκβαση μπορεί να οφείλεται στον εμβολιασμό και όχι σε αυτόν καθεαυτό τον ιό και την υποτιθέμενη απώλεια της λοιμογόνου δράσης του. Πιθανώς να υπάρχει ένας συνδυασμός μειωμένης λοιμογόνου δράσης και κυρίως του υπάρχοντος τείχους ανοσίας που έχει στηθεί στις ηλικίες που δίνουν διασωληνώσεις και θανάτους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος