Μουσεία χωρίς αποκλεισμούς για ΑμεΑ

Τα μουσεία μπορούν να είναι προσβάσιμα σε όλους ακόμα και στα άτομα με αναπηρία. Αυτό αποδεικνύεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπου ένα νέο πρόγραμμα το οποίο αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας, δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με προβλήματα ακοής να περιηγούνται με αυτονομία στους χώρους του μουσείου.

Η Μαρία Χριστοφορίδου που είναι εκ γενετής κωφή και φυσική νοηματίστρια περιηγείται στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου. Αξιοποιώντας την εφαρμογή SignGuide έχει πλέον τη δυνατότητα να πληροφορηθεί στη νοηματική γλώσσα όσα θέλει να μάθει για ένα από τα εκθέματα του μουσείου. Μπορεί μάλιστα να θέσει και ερωτήσεις οι οποίες απαντώνται και αυτές στη νοηματική.

Τα μουσεία εκσυγχρονίζονται και προσφέρουν μουσειακές εμπειρίες στα άτομα με αναπηρία. Η κυρία Χριστοφορίδου θυμάται τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε στο παρελθόν στις ξεναγήσεις της σε μουσεία.

Η διάδοση της διερμηνείας και η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλάζουν πλέον καθοριστικά τη μουσειακή εμπειρία για τα άτομα με προβλήματα ακοής.

Το πρόγραμμα SignGuide ξεκινά την πιλοτική του εφαρμογή στο Αρχαιολογικό Μουσείο. σε συνεργασία με την κοινότητα κωφών της πόλης.

Η αξιολόγηση του προγράμματος SignGuide στο Αρχαιολογικό Μουσείο έγινε σε συνεργασία με την κοινότητα κωφών της πόλης και το σχολείο εκπαίδευσης παιδιών με προβλήματα ακοής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος