Morphy: Ένα ρομποτικό δημιούργημα με προηγμένες μορφές αυτονομίας

Ένας Έλληνας επιστήμονας σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού δημιούργησε με την ομάδα του ένα ρομπότ, morphy όπως ονομάζεται, που δεν χρειάζεται…τους ανθρώπους.

Το ρομπότ πλοηγείται μόνο του, με τους αισθητήρες του και για παράδειγμα μπορεί να μπει σε χώρους που είναι πιο δύσκολο για τους ανθρώπους, να καταγράψει μια ζημία και να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ο Κώστας Αλέξης, καθηγητής ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο επιστημών και τεχνολογίας στη Νορβηγία μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για το ρομπότ που έχει δημιουργήσει και εξήγησε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

«Ασχολούμαστε με το θέμα της αυτονομίας των ρομποτικών συστημάτων και πως λειτουργούν χωρίς τον άνθρωπο και θέλουμε να δούμε πόσο μακριά θα φτάσουν τα ίδια, από μόνα τους. Ένα εναέριο ρομπότ μπορεί να είναι αυτόνομο με δύο τρόπους, μπορεί να εγγυάται την ασφάλεια μόνο του μέσα από τους αισθητήρες του και να πλοηγείται με τρόπους που δεν έρχεται σε σύγκρουση με το περιβάλλον, ή επίσης να έρχεται σε συγκρούσεις με το περιβάλλον, εφόσον μπορεί να τις αντέξει.

Βραβεύτηκε το ρομπότ από το Κέντρο έρευνας του Αμερικάνικου Πενταγώνου το 2021 σε διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε, για τη δοκιμή υπόγειας εξερεύνησης και αφορούσε ρομποτικά συστήματα που μπαίνουν σε υπόγειες υποδομές, επίγεια και εναέρια με σκοπό να τις εξερευνήσουν, χωρίς να έχουν καμία προηγούμενη πληροφορία για τους χώρους αυτούς», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος