Μονόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής γεωργίας

Τα πρώτα της βήματα, εξακολουθεί να διανύει η εγχώρια αγορά νέων τεχνολογιών και ψηφιακών υπηρεσιών στον πρωτογενή τομέα.

Αν και θεωρείται μονόδρομος η υιοθέτηση των μεθόδων και των εργαλείων της ευφυούς γεωργίας, για να διατηρηθεί ο κλάδος ανταγωνιστικός και βιώσιμος, ο βαθμός διείσδυσής τους παραμένει χαμηλός.

Σοβαρότερος ανασχετικός παράγοντας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, που διακατέχει τους αγρότες για τα συγκεκριμένα τεχνολογικά μέσα.

Μια από τις βασικές αιτίες για τον πολύ χαμηλό βαθμό διείσδυσης των ψηφιακών υπηρεσιών στον εγχώριο αγροτικό τομέα, φαίνεται ότι είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, που διακατέχει τους Έλληνες παραγωγούς ως προς τα συγκεκριμένα μέσα.

Κομβικό ρόλο για να ανατραπεί η σημερινή εικόνα και να επιταχυνθεί η χρήση εργαλείων έξυπνης γεωργίας, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου, καλούνται να διαδραματίσουν οι γεωργικοί σύμβουλοι και η πολιτεία.

Η υστέρηση που παρατηρείται, πάντως, εκφράζεται αισιοδοξία πως αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστεί και σε αυτό θα συμβάλλει και η αποτελεσματικότητα των νέων τεχνολογιών.

Οι εξελίξεις γύρω από την έξυπνη γεωργία και τις καινοτομίες στον εγχώριο αγροτικό τομέα, απασχόλησαν τις εργασίες και του ετήσιου συνεδρίου του δικτύου ευρωπαϊκών περιφερειών για την καινοτομία στη γεωργία, τα τρόφιμα και τη δασοκομία, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, διευθυντής περιφερειακού ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος