Ένα μνημείο που κοσμεί την είσοδο του πολιτιστικού Σύλλογο Πτολεμαΐδος επί της 25ης Μαρτίου, αποτυπώνει την μνήμη των ξεριζωμένων του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαίρη Κεσκιλίδου συνομιλεί με τον γλύπτη, που μετέφερε ένα τρίπτυχο ιδεών επάνω στο μάρμαρο.
Η υλοποίηση του γλυπτού έγινε μέσα στον πανδημία και έχει τίτλο «Πόντος δικαίωμα στη μνήμη».
Ο γλύπτης Ιωάννης Σπυριδωνίδης, με καταγωγή από τα Αλονάκια Κοζάνης κατάφερε να εκπληρώσει την επιθυμία του να σμιλέψει επάνω στην πέτρα την συλλογική μνήμη και την συνολική ιστορία. Στην βάση του μνημείου βρίσκεται ο χάρτης του Πόντου. Κοιτώντας οι κάτοικοι μπορούν να δούν από που ήρθαν οι παππούδες τους και ποια διαδρομή διήνυσαν έως τον τόπο εγκαταστάσεώς τους.
Ο “Ξεριζωμός” αναπαριστάνεται με μια οικογένεια από την οποία λείπει ο πατέρας. Ως γνωστό οι περισσότεροι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ήταν γυναικόπαιδα, καθώς οι άντρες είχαν υποχρεωθεί σε στράτευση και σε πορείες θανάτου στα βάθη της Ανατολίας, από όπου ουδέποτε επέστρεψαν. Στο μνημείο έμειναν μόνο η μητέρα με δυο παιδιά και η κόρη έχει καλυμμένο το πρόσωπο, κάτι σύνηθες εκείνη την περίοδο, προκειμένου να γλυτώσει την αρπαγή και τον βιασμό από τους Τούρκους, εξηγεί ο κ. Σπυριδωνίδης.
Στο επάνω μέρος του μνημείου, ψηλά ορθώνεται το έμβλημα του Πόντου ο Βυζαντινός Αετός, που αγκαλιάζει με τα φτερά του τον Ελληνισμό.
Ένα μνημείο σύμβολο, του Πόντου και του ξεριζωμού.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος