Μήλος: ένα νησί που ξεπερνά την φαντασία

Στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων ένας μυθικός διαφορετικός τόπος, μοναδικός για τις φυσικές ασβεστολιθικές του κατασκευές, ορθώνεται και γεννά στην φαντασία την ανάγκη για περιπλάνηση και εξερεύνηση. Η Μήλος με 70 παραλίες προκαλεί και προσκαλεί.

Από τα πιο χαρακτηριστικά τοπία της Μήλου είναι τα Σύρματα, τα μοναδικά σπίτια ή υπόσκαφα, στα χωριά Κλήμα, Μανδράκια και Φυροπόταμο, με έντονα βαμμένες τις προσόψεις, που προσθέτουν μια ξεχωριστή πινελιά στο παραδοσιακό τοπίο. Οι οικισμοί διατηρούνται όπως παλαιότερα, αν και οι τουρίστες τους  έχουν ανακαλύψει και “καταλάβει”.  Σύρματα ήταν οι θέσεις φύλαξης των μικρών σκαφών, σκαμμένες μέσα στον ηφαιστειακό βράχο, δίπλα στη θάλασσα. Οι διώροφες οικίες είχαν στο ισόγειο το υπόστεγο για τις βάρκες και αποθηκευτικούς χώρους, ενώ στον επάνω όροφο διέμεναν οι ιδιοκτήτες, εξηγεί ο δημοσιογράφος Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος.

Οι κάτοικοι υποκύπτοντας στις τουριστική ανάπτυξη τα μετέτρεψαν σε  παραδοσιακούς ξενώνες, ενώ κάποιοι τα χρησιμοποιούν ως  παραθεριστικές κατοικίες.

Παρά την ταχεία τουριστική της ανάπτυξη η Μήλος παραμένει ιδανικός προορισμός για ήρεμες διακοπές. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος καταγράφηκε μια ικανοποιητική πληρότητα και υπάρχει αισιοδοξία ότι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με τον γενικευμένο εμβολιασμό θα συμβάλουν στην αύξηση των αφίξεων. Από τους 5000 κατοίκους μόνο 1000 έχουν μείνει να εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες.

Για όσους αποφασίσουν να επισκεφτούν το νησί, η ακτοπλοϊκή σύνδεση  με τον  Πειραιά καθημερινά διαρκεί από 5 έως 7 ώρες όταν υπάρχουν ενδιάμεσες στάσεις και σε άλλα λιμάνια σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρακόπουλο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος