Μια πρώτη αποτίμηση για την φετινή τουριστική περίοδο

Για κάποιους το καλοκαίρι τελείωσε, ενώ για άλλους τώρα ξεκινά. Πολλοί τουρίστες από την Σερβία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία επιλέγουν αυτήν την περίοδο για διακοπές την Χαλκιδική.

Η πληρότητα στα καταλύματα και τα ξενοδοχεία αγγίζει το 85%. Ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδας σημειώνει ότι φέτος έχει επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και πολλά ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 15 Οκτωβρίου, ενώ κάποια θα συνεχίσουν να λειτουργούν έως και το τέλος του μηνός. «Η μεγάλη εικόνα είναι θετική και είμαστε οι πρώτοι στην Μεσόγειο στην προσέλευση τουριστών». Πρόκειται για μια μεταβατική χρονιά μετά από την πανδημία και με τα νέα δεδομένα του αυξημένου κόστους που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στόχος είναι η επιβίωση με κάποιο μικρός κέρδος εξηγεί ο κ. Τάσιος. Ωστόσο, το πρόβλημα τον χειμώνα θα το έχουν τα ξενοδοχεία πόλεως.

Η έλλειψη εργατικών χεριών είναι ένα ακόμη πρόβλημα στα επαγγέλματα αιχμής, όπως τα τουριστικά και τα επισιτιστικά, που έχουν εποχικότητα.

Πολλοί δεν επιλέγουν να εργαστούν στους κλάδους του τουρισμού ή τον πρωτογενή τομέα, όπως το μάζεμα των ελιών, γιατί θεωρούν ότι έχουν υπέρτερα προσόντα και δεξιότητες.

Όσον αφορά τα έργα τα οποία χρειάζεται η Χαλκιδική, που έχει ένα μόνο δρόμο μετά το ΄70, ο κ. Τάσιος τονίζει: «Θέλουμε μια στρατηγική για την φέρουσα ικανότητα όλης της χώρας για το πού και πόσο μπορούμε να κτίσουμε και τι μπορούμε να αντέξουμε. Και  φυσικά αύξηση των αυτοτελών πόρων για την τοπική αυτοδιοίκηση. Γιατί όταν έχεις ένα εκατ. επισκέπτες και ο πληθυσμός της Χαλκιδικής είναι 100.000 τότε οι υπηρεσίες δεν επαρκούν και οι παροχές θα υπολείπονται. Απαιτούνται μεγάλα στιβαρά έργα για τα επόμενα χρόνια έως το 2025- 2027. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τις υποδομές μπαίνει για την επόμενη πενταετή θητεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατέληξε ο κ. Τάσιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος