Μια απαγωγή με διπλωματικές και πολιτικές προεκτάσεις

Array

Το ψηλότερο βουνό στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ψηλό συγκρινόμενο με άλλα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά η φήμη του στην ελληνική μυθολογία το τοποθετεί στην κορυφή των ορεινών όγκων. Η πολυπλοκότητα του Ολύμπου τον κατέστησε ιδανικό προπύργιο των κλεφτών κατά την διάρκεια του αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία το 1821 και το 1830, και στη συνέχεια καταφύγιο για ληστές στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1881 η Θεσσαλία ενσωματώθηκε στην Ελλάδα πλην της επαρχίας Ελασσόνας με συνέπεια ο Όλυμπος να παραμείνει υπό τον Τουρκικό ζυγό.

Κατά τον ελληνο-τουρκικό πόλεμο του 1897 οι διαβάσεις του Ολύμπου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ενώ στην διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, οι Μακεδονομάχοι, προωθούντο μέσω του Ολύμπου από την ελεύθερη Ελλάδα στη Μακεδονία.

Λίγο πρίν από τους Βαλκανικούς πολέμους, μια άψογα σχεδιασμένη και οργανωμένη απαγωγή από το ελληνικό κράτος έλαβε χώρα, με στόχο να αποδυναμώσει την συμμαχία Γερμανών και τούρκων, αναφέρει ο συγγραφέας Νίκος Τάχατος.

Όταν ο Γερμανός καθηγητής και ορειβάτης Έντουαρντ Ρίχτερ επιχείρησε να ανεβεί στον Όλυμπο, η ληστρική ομάδα του Γιώργου Λιόλιου, τον συνέλαβε και ζήτησε λύτρα από την τουρκική κυβέρνηση για να τον απελευθερώσει. Ο Richter απήχθη στις 27 Μαΐου 1911 στην προσπάθειά του να φτάσει στις υψηλότερες κορυφές και οι δυο Τούρκοι φρουροί που τον συνόδευαν σκοτώθηκαν. Στις 23 Αυγούστου, την επομένη της απελευθερώσεως του οι βρετανικές εφημερίδες έγραφαν πως ένοπλοι ληστές τον απήγαγαν ζητώντας το εξωφρενικό ποσό των 50.000 λιρών για να τον αφήσουν. Οι πρωταγωνιστές που ανέλαβαν να εκτελέσουν την αποστολή ήταν επικηρυγμένοι από το τουρκικό και από το ελληνικό κράτος, και έτσι δεν προκάλεσαν υποψίες για την συνεργασία τους με την ελληνική κυβέρνηση. Οι απαγωγείς ζήτησαν για λύτρα 19.000 χρυσές λίρες, τα οποία η Πύλη δέχθηκε να τα καταβάλει αμέσως.

Αργότερα απεδείχθη ότι ο Λιόλιος συνεργάστηκε με τις ελληνικές υπηρεσίες, με στόχο να δείξουν στις ξένες δυνάμεις ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στις κατεχόμενες περιοχές. Τελικά η οριστική απελευθέρωση του Ολύμπου έγινε τον Οκτώβριο του 1912 κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, όταν ο ελληνικός στρατός πέρασε από τα στενά της Πέτρας και ελευθέρωσε την περιοχή στη νικηφόρα προέλασή του προς την Θεσσαλονίκη. Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας ο Λιόλιος συνέχισε την ζωή του χωρίς ενοχληθεί από την αστυνομία.

Για την ιστορία σημειώνεται ότι η ψηλότερη κορυφή του, ο Μύτικας, κατακτήθηκε για πρώτη φορά από τους Ελβετούς Frederic Boissonnas, Daniel Baud-Bovy με οδηγό τους τον γιδοβοσκό Χρήστο Κάκκαλο στις 2 Αυγούστου του 1913.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος