Σε αναζήτηση και διάσωση ενός μοναδικού φυτού προτρέπει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία. Αφορά την Πρίμουλα. Γνωστότερη στην Ελλάδα ως Πασχαλίτσα ή Παναγίτσα, ανθεί την άνοιξη και συλλέγεται για να κοσμήσει επιταφίους. Ατυχώς αυτός είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που συμβάλλει στην εξαφάνισή της.
Τα φυτά της Πρίμουλα ανθίζουν ως επί το πλείστον την άνοιξη, με λουλούδια που έχουν συχνά σχήμα καμπανούλας και το χρώμα του μπορεί να είναι μοβ, κίτρινο, κόκκινο, ροζ, μπλε ή λευκό. Όπως επισημαίνει ο Νίκος Κρίγκας, ερευνητής του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα», η Πρίμουλα θεωρείται ότι διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες. Έτσι, χρησιμοποιείται για την βρογχίτιδα, το κρυολόγημα, τον βήχα, ως αποχρεμπτικό, διουρητικό και αναλγητικό, για τα αρθριτικά, τους ρευματισμούς, τις δερματοπάθειες κ.ά.. Το προϊόν, που καλλιεργείται στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, εξάγεται στην Γερμανία και άλλες χώρες. Το γένος είναι μεγάλο και ποικίλο με περίπου 500 είδη, που απαντάται από τις αλπικές πλαγιές έως τα μεγάλα λιβάδια της Σιβηρίας. Ατυχώς οι Πρίμουλες “ληστεύονται” κατά την συλλογή τους, και λόγω της ιδιαιτερότητας πολλαπλασιασμού τους σταδιακά εξαφανίζονται.
Αυτές οι ιδιότητες την κατέστησαν μοναδική και η εμπορική αξία ενός κιλού αποξηραμένης Πρίμουλα αγγίζει περίπου τα 400 €, τιμή που την τοποθετεί στις πολύτιμες καλλιέργειες.
Βεβαίως το κατ’ εξοχήν λουλούδι του Δαρβίνου ήταν η ορχιδέα, η επονομαζόμενη και αστέρι της Βηθλεέμ, καθώς τα άνθη της μοιάζουν με αστέρι, η λεγόμενη και χριστουγεννιάτικη ορχιδέα, λόγω του ότι ανθίζει μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Το συγκεκριμένο είδος είναι ενδημικό στην Μαδαγασκάρη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος