Μελισσοκομεία – Ένας θησαυρός της Πέλλας που κινδυνεύει

Έκκληση για ενίσχυση των μελισσοκόμων απευθύνει ο Περιφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, καθώς η μελισσοκομεία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τους χιλιάδες εκτροφείς μελισσών, αλλά και για τους γεωργούς.

Το μικρόφωνο της ΕΡΤ χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λιάμης,  προκειμένου να ακουστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι στον νομό Πέλλας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο σύνολό της κατέχει την πρώτη θέση πανελλαδικά στην παραγωγή μελιού με ποσοστό περίπου 19%, αλλά  βρίσκεται ενώπιον προβλημάτων που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση.

Ο κ Τζαμτζής αναφέρει πως στον νομό οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι είναι 600 και  έχουν πάνω από 500 μελίσσια, δηλαδή περίπου 30.000 κυψέλες.

Επιπλέον, εξήγησε πω δεν ασκούν στατική, αλλά νομαδική μελισσοκομεία. Αυτό σημαίνει πως μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις έως την Πελοπόννησο, την Θάσο, την Χαλκιδική και όπου αλλού μπορούν να συλλεχθεί το πολύτιμο νέκταρ.

Ειδικά σε μια περίοδο που το κόστος μεταφορών έχει αυξηθεί, αυτό έχει αυξήσει το κόστος παραγωγής. Συνυπολογιζομένου του κόστους των μελισσοτροφών, που είναι αναγκαίες την χειμερινή περίοδο, που οι μέλισσες ζούν μέσα στις κυψέλες και χρειάζονται τροφή. Όταν η τιμή της ζάχαρης έφτασε στο 1,20 το κόστος παραγωγού έχει εκτοξευθεί.

Οι μελισσοκόμοι χρειάζονται μια ενίσχυση, σημειώνει ο κ. Τζαμτζής. Η μελισσοκομεία εντάσσεται στην κτηνοτροφία, η οποία όμως επιδοτείται. Εάν εκλείψουν οι μέλισσες θα εξαφανιστούν τα πάντα, λέει χαρακτηριστικά.

Πέραν των οικονομικών θεμάτων ο κ. Τζαμτζής απευθύνει έκκληση προς τους γεωργούς. «Δεν επιτρέπεται μέρα – μεσημέρι να ραντίζουν τις ώρες που τρυγούν τα μελίσσια. Εάν καταστραφούν οι μέλισhttps://libgen.unblockit.nz/σες τότε θα καταστραφούν και οι γεωργοί».

Ειδικά σε καλλιέργειες όπως κερασιές, βερικοκιές δεν θα γίνει επικονιασμός. Η Πέλλα παράγει το 70% των κερασιών και το 52% των ροδακίνων της Ελλάδος, κατέληξε ο κ. Τζαμτζής.

Εάν με στόχο την πρόσκαιρη ευκολία και κέρδος οι αγρότες συνεχίσουν να κακομεταχειρίζονται το περιβάλλον τότε είναι βέβαιο πως αυτοί πρώτοι θα πληρώσουν το τίμημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος