Μείωση των γεννήσεων στη Δ.Ε Κοζάνης –αυξάνονται τα σύμφωνα συμβίωσης

Δυο πρωτιές κατέχει η Δυτική Μακεδονία. Αφ’ ενός της μείωσης του πληθυσμού, αφ’ ετέρου της αύξησης των συμφώνων συμβίωσης, γεγονός που προβληματίζει την τοπική κοινωνία.

Τις ανησυχίες των κατοίκων για το θέμα κατέγραψε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Νασιάδης.   

Το 2021 στον Δήμο Εορδαίας γεννήθηκαν 373 παιδιά, ενώ το 2022 οι γεννήσεις ήταν 337, δηλαδή 36 λιγότερες. Αντίστοιχα, το 2021 τελέστηκαν 301 γάμοι, ενώ το 2022 πραγματοποιήθηκαν 109, δηλαδή 192 λιγότεροι.

Ο Κυριάκος Ιωαννίδης πρόεδρος πολυτέκνων Κοζάνης δηλώνει προβληματισμένος για την πληθυσμιακή εξέλιξη της περιοχής. Όπως αναφέρει, μετά την πανδημία σημειώθηκε μια μικρή αύξηση των γεννήσεων, πλην αμελητέα.

Την περασμένη δεκαετία καταγράφονταν 10-12 νέες πολύτεκνες μητέρες, ενώ πρόπερσι και πέρυσι ήταν σταθερός ο αριθμός στις 19 και 22 αντίστοιχα.

Βασικός λόγος, της μείωσης του αριθμού των πολυτέκνων είναι η ανεργία που πλήττει την περιοχή.

Ως εκ τούτου και η μείωση του πληθυσμού είναι τριπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Έπονται η Φλώρινα, η Καστοριά και η Κοζάνη, αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης.

Όσον αφορά τους γάμους σημειώνεται μια μείωση. Το 2021 τελέστηκαν 197 θρησκευτικοί- πολιτικοί γάμοι και 23 σύμφωνα συμβίωσης, ενώ το 2022 ο αριθμός ήταν 198 και 31 αντίστοιχα.

Προσπαθώντας να εξγηγήσει τους λόγους αυτής της επιλογής ο κ. Ιωαννίδηςμ το αποδίδει στο αυξημένο κόστος που έχει ένας θρησκευτικός γάμος σε σχέση με έναν πολιτικό ή ένα σύμφωνο.

Το μόνο που μπορεί να αντιστρέψει αυτήν την κατάσταση σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη είναι η λήψη μέτρων τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό.

Είναι γνωστό ότι οι οικονομίες των κρατών βασίζονται σε μέγιστο βαθμό στον αριθμό του πληθυσμού τους, είτε για την ικανότητα της εσωτερικής παραγωγής και κατανάλωσης, είτε ως χώροι προσέλκυσης επενδύσεων, και προώθησης των αγορών.

Σε αυτό βασίστηκε η κινεζική οικονομία, η Γερμανική, ειδικά μετά την ενοποίηση των δυο τμημάτων της, η Τουρκική, η Ινδονησιακή, ακόμη και της Ινδίας, παρ’ ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν συνάδει με το πραγματικό ατομικό και οικογενειακό.

Η ανισομερής μείωση του πληθυσμού παγκόσμια, με την έκρηξη των γεννήσεων σε υπανάπτυκτες περιοχές, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της οικονομίας και της συνεχούς ανάπτυξης, που δεν μπορεί να φέρει τον τίτλο βιώσιμη.

Στην Δυτική Μακεδονία το ισοζύγιο μεταξύ γεννήσεων και θανάτων ήταν αρνητικό την τελευταία πενταετία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος