Μεγάλες οι καταστροφές στις καλλιέργειες λόγω του παγετού

Μετά τον εγκέλαδο ήρθε ο παγετός να πλήξει τους αγρότες της Θεσσαλίας. Στον Τύρναβο αμπελουργοί και καλλιεργητές οπωροφόρων δένδρων είναι αντιμέτωποι με μεγάλες ζημίες. Το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ζητώντας να δοθούν από τον ΕΛΓΑ προκαταβολές των αποζημιώσεων, οι οποίες πρέπει να είναι στο 100% της ζημίας και συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο παγετός που έπληξε στις 24-26 και 27 Μαρτίου την Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, προκάλεσε τεράστια προβλήματα σε καλλιεργητές, που είδαν τους κόπους μιας χρονιάς να καταστρέφονται. Η καταγραφή των ζημιών ανά χωράφι, σε τόσο μεγάλη έκταση είναι μια δύσκολη διαδικασία. Στην Δυτική Μακεδονία, ο παγετός στις αρχές Απριλίου, προκάλεσε μεγάλες ζημίες σε ροδακινιές, μηλιές, κερασιές, αμυγδαλιές, δαμασκηνιές και άλλες καλλιέργειες. Σε μια έκταση περίπου 40.000 στρεμμάτων με δενδρώδεις φυτείες η κατάσταση είναι απελπιστική. Σε Καστοριά, Εορδαία, Αμύνταιο, Σέρβια, Βελβεντό, στα Γρεβενά, την Δεσκάτη, την Κοζάνη και το Βόιο, οι αγρότες προσδοκούν πλέον στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Υπολογίζεται ότι ο απολογισμός των ζημιών από τον παγετό θα ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο μισό του Μαΐου. Παράλληλα, έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός του  ΕΛΓΑ και έχουν γίνει προσλήψεις επιπλέον 146 γεωπόνων, προκειμένου ο Οργανισμός να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες από τον βορά έως τον νότο της χώρας. Η εκτιμώμενη συνολική παραγωγή που καταστράφηκε ξεπερνά τους 120.000 τόνους φρούτων και αυτό θα έχει συνέπειες στην διαμόρφωση υψηλών τιμών στην αγορά το επόμενο διάστημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος