Μέχρι το 2022 θα αποκατασταθεί η Μεγάλη Παναγία στη Σαμαρίνα Γρεβενών

Την πεποίθησή της ότι οι εργασίες αποκατάστασης της Μεγάλης Παναγίας της Σαμαρίνας Γρεβενών, θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 , εξέφρασε κατά την επίσκεψη της στο ναό η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού βρέθηκε στη Σαμαρίνα μαζί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Σαμαρίνας και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ, που υλοποιείται ήδη από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας ΕΣΠΑ 2014-2020.

Μέσω του έργου θα αντιμετωπιστούν από τη Διεύθυνση Συντήρησης του ΥΠΠΟΑ τα σοβαρά προβλήματα συντήρησης, που αντιμετωπίζει το μνημείο, ώστε ο ιερός ναός, ένα εξαιρετικά σημαντικό προσκύνημα, να αποδοθεί πλήρως αποκατεστημένο στην τοπική κοινωνία. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022, αρχές του 2023.

Πρόκειται για μεγάλου μεγέθους τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, με μεγάλο νάρθηκα-γυναικωνίτη, προστώο στη δυτική και στη νότια πλευρά, ενώ στην ανατολική άκρη του υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.

Το εσωτερικό του ναού περιλαμβάνει τοιχογραφίες Σαμαριναίων αγιογράφων. Ειδική μνεία γίνεται για το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο μπαρόκ τέμπλο, όπως και τον άμβωνα με το κιβώριο, καθώς και τον δεσποτικό θρόνο. Στη μεγάλη πολύπλευρη αψίδα του Ιερού έχει φυτρώσει, από τις αρχές του αιώνα τουλάχιστον, ένα πεύκο που αποτελεί τοπόσημο για τη Σαμαρίνα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΚΗΣ ΝΑΣΙΑΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος