Με την ΕΡΤ3 στην Μεσσηνία

Η ΕΡΤ3 ταξιδεύει σήμερα στην Μεσσηνία και ο φακός εστιάζει σε έναν τόπο μοναδικής ιστορίας, πολιτισμού και φυσικής ομορφιάς, με ξεχωριστά διάσημα παραδοσιακά προϊόντα.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας, η Καλαμάτα αισιοδοξεί για το μέλλον, καθώς κατάφερε να μείνει έξω από τον φαύλο κύκλο των πολλών κρουσμάτων και των επαναλαμβανόμενων περιορισμών.

«Τα δείγματα από τα λύματα δείχνουν χαμηλό ιικό φορτίο και δεν μας ανησυχούν, αλλά τα είκοσι κρούσματα στην πόλη της Καλαμάτας έχουν κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες», αναφέρει ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. «Υπάρχει ένας αριθμός ανεμβολίαστων πολιτών, αλλά είμαστε έτοιμοι, ειδικά με το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι να εξυπηρετήσουμε τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον και εφ’ όσον υπάρξει ενδιαφέρον από τους τοπικούς γιατρούς θα τεθούν στην υπηρεσία της κοινωνίας».

Η πανδημία επηρέασε τον τουρισμό και οι αφίξεις έχουν αρχίσει, τονίζει ο δήμαρχος. Η πόλη είναι τόπος αποβίβασης και υποδοχής χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Ήδη τα κρουαζιερόπλοια άρχισαν να δένουν στο λιμάνι, ενώ πέρυσι δεν υπήρξε ούτε ένα. Από την πόλη ξεκινούν οι περιηγήσεις. Στο μεσαιωνικό κάστρο, βρισκόταν η αρχαία πόλη Φαραί, την οποία σύμφωνα με τον Όμηρο προσέφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα για να επιστρέψει στην μάχη. Στην αρχαιότητα οι Φαρές- Καλαμάτα ζούσαν στην σκιά της Μεσσήνης, αν και οι κάτοικοι από όλη την Πελοπόννησο προσέτρεχαν στα ιερά της θεάς Τύχης και του Καρνείου Απόλλωνα.

Σήμερα οι επισκέπτες πατούν εκεί που βάδιζαν με ευλάβεια οι πιστοί στο παρελθόν. Έναν τόπο που αγάπησαν οι θεοί, οι ημίθεοι και οι ήρωες, οι σύγχρονοι ντόπιοι τον αμέλησαν πολλές φορές και δεν τον προστάτεψαν από φυσικές καταστροφές, όπως συνέβη το 2016 με τις πλημμύρες. Τώρα προσπαθούν, όπως τονίζει ο Δήμαρχος να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις.  Ένας άνεμος αλλαγής πνέει στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, μετά τον σεισμό του 1986, που εξελίσσεται σε μια σύγχρονη πόλη.

Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι να ολοκληρωθεί ο δρόμος προς την Πύλο, όπου βρίσκεται το Costa Navarino, ένας προορισμός που έβαλε την Καλαμάτα στον διεθνή τουριστικό χάρτη, προσελκύοντας τουρίστες υψηλών εισοδημάτων.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ