Με σπασμένα τα φρένα η ανοικοδόμηση- Πάνω από 2.500 άδειες εκδόθηκαν το 2022 στην Κ. Μακεδονία

Με έντονους ρυθμούς συνεχίζεται η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο πρώτο μισό του 2023 οι νέες οικοδομικές άδειες κατέγραψαν άνοδο 11,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία στο σύνολο του 2022 εκδόθηκαν περισσότερες από 2.500 άδειες.

Το χορό της ανοικοδόμησης σέρνουν κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου άρχισαν και πάλι να ξεφυτρώνουν τα εργοτάξια σαν «μανιτάρια».

Μετά το φρένο που είχε βάλει στην οικοδομή η υπερδεκαετής κρίση, η ζήτηση σταδιακά επανέκαμψε και οδηγεί την αγορά σε νέα υψηλά. Ενδεικτικό της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει για ακίνητα στη Θεσσαλονίκη και ειδικά στο κέντρο, αλλά και ανατολικά είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ακίνητα πωλούνται από τα σχέδια.

Η δυναμική της ζήτησης στην αγορά, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών, ώθησε ανοδικά και τις τιμές των νεόδμητων ακινήτων. Δεν είναι λίγοι πάντως όσοι προβλέπουν ότι επίκειται εξομάλυνση της αγοράς λόγω της αυξημένης προσφοράς ακινήτων, όσο και της ανόδου των επιτοκίων, που καθιστά πιο δύσκολη την αγορά σπιτιού με δάνειο.

Ρεπορτάζ: Λεωνίδας Λιάμης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος