Με κατάνυξη ο στολισμός του Επιταφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη

Με κατάνυξη, αγάπη και πολύ μεράκι άρχισε από τα ξημερώματα η προετοιμασία για τον στολισμό του Επιταφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη.

Κορίτσια και νεαρές γυναίκες με γαρύφαλλα, κάλλες και ορχιδέες συμμετείχαν εθελοντικά έτσι ώστε να ζήσουν από κοντά την ιερότητα της ημέρας. Ο Επιτάφιος του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη είναι ο πρώτος, που βγαίνει κάθε χρόνο το μεσημέρι.

«Εγώ είμαι απ’ το ’89 εδώ. Είναι πράγματι ιεροτελεστία, γίνεται με πολλή αγάπη και προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε όλη αυτή την προσπάθεια στη νέα γενιά, να το μάθουν γιατί θα αποχωρήσουμε κάποια στιγμή. Το ωραίο σε αυτή την προσπάθεια είναι ότι ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν είναι τα ανθοπωλεία, είναι επίσης από τις προσφορές του κόσμου, ό,τι έχει φέρει ο ευλαβής πιστός έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο, δεν πετιέται τίποτα και γίνεται προσπάθεια να βγάλουμε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα παρ’ όλο, που δεν είμαστε ανθοπώλες. Αυτό είναι το μήνυμα, που στέλνουμε σε όλους, όταν υπάρχει Αναστάσιμη διάθεση, το αποτέλεσμα είναι αυτό», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ3 μία εκ των γυναικών, που με κατάνυξη στολίζει τον Επιτάφιο στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά.

«Καλή Μεγάλη Παρασκευή, κάθε ευλογία από τον Κεκοιμημένο Κύριο και να μας δώσει ο Θεός τη χαρά και την υγεία να γιορτάσουμε την Ανάσταση. Η ζωή έχει πτώση και Ανάσταση. Άμα δεν ανασταινόμασταν, θα ήταν μάταια η ζωή μας. Τώρα, λοιπόν, που θα αναστηθούμε και ο καθένας μπορεί να αναστηθεί, η ελπίδα και η χαρά, που έχουμε είναι μεγάλη. Χαράς μας να καλύψετε τον κόπο των παιδιών και των κυριών, που κάνουν ό,τι μπορούν καλύτερο κάνουν για να γίνει πανέμορφος ο πρώτος Επιτάφιος της Θεσσαλονίκης», δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο πάτερ από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά.

Η ιστορία της περιφοράς του Επιταφίου των Εμπόρων

«Ποιος ξέρει πότε ξεκίνησε… Είναι παράδοση πια, εδώ και πολλά χρόνια, τη Μεγάλη Παρασκευή να βγαίνει ο Επιτάφιος του Αγίου Μηνά πρώτος σε όλη τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα μέρα», δήλωσε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιερέας του Ιερού Ναού, πατέρας Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος. Όπως λέει, ο Άγιος Μηνάς είναι ο προστάτης της εμπορικής αγοράς της Θεσσαλονίκης. Όχι επειδή βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης, εκεί όπου σήμερα υπάρχουν αμέτρητα καταστήματα, αλλά διότι το 1856, η ανακαίνισή του έγινε με χρήματα των εμπόρων της Βενετίας και των εμπόρων της Θεσσαλονίκης.

Αυτό, άλλωστε, μαρτυρά και ο μπαρόκ ρυθμός στο εσωτερικό και το εξωτερικό της εκκλησίας, αλλά και τα αχλαδόσχημα που έχουν τα παράθυρα του ιερού ναού και είναι ίδια παράθυρα με αυτά που συναντά κάποιος στην Παναγία της Τήνου. «Επειδή η ανακαίνιση του ναού έγινε με χρήματα των εμπόρων “υιοθετήθηκε” ως εμπορικός ναός. Μπορεί οι πρώτες φωτογραφίες να μαρτυρούν την περιφορά του Επιταφίου, με το φως της ημέρας το 1917, όμως η ιστορία ενδεχομένως να πηγαίνει ακόμη πιο πίσω και η συγκεκριμένη παράδοση να ξεκίνησε από το 1856 και ύστερα, ώστε να αγιάζονται και να καθαγιάζονται οι έμποροι», πρόσθεσε ο πατέρας Κωνσταντίνος.

Τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής ψάλλονται στις 3 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά. Η διαδρομή έχει ήδη χαραχθεί: από την Ίωνος Δραγούμη, κατεβαίνει την Παραλία και στη συνέχεια μέσω της Ερμού επιστρέφει πίσω. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των εργασιών του Μετρό, η πορεία έχει αλλάξει και έχει «αφαιρεθεί» η Εγνατία Οδός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος