Μάστιγα για το ελληνικό ακτινίδιο η πρόωρη συγκομιδή και παράνομη διακίνηση του προϊόντος

Πρόωρη κοπή ακόμη και για τις πιο πρώιμες ποικιλίες ελληνικού ακτινιδίου, αλλά και παράνομη πρόωρη διακίνηση του προϊόντος σε ευρωπαϊκές αγορές όπως της Ολλανδίας και της Ισπανίας καταγγέλει η εθνική διεπαγγελματική οργάνωση ακτινιδίου με επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης ζητώντας από ΑΑΔΕ και περιφέρειες την εντατικοποίηση των ελέγχων.

«Από τις 5 Αυγούστου έχουμε καταγγελίες ότι γίνεται συγκομιδή ακτινίδιων και διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά. λόγω των ενδοκοινοτικών συναλλαγών δεν χρειάζεται φυτο-υγειονομικά έγγραφα», αναφέρει ο πρόεδρος της εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης ακτινιδίου, Χρήστος Κολιός.

Η πρακτική της πρόωρης διακίνησης είναι αντίθετη με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και πλήττει την εικόνα του προϊόντος στο εξωτερικό, υποβαθμίζοντας την ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του φρούτου.

«Έχουμε στην Ελλάδα σήμερα από τα πιο αυστηρά καθεστώτα διαδικασίας ελέγχου, αναγνώρισης διαδικασίες συγκομιδής τυποποίησης και μεταποίησης ειδικά στο ακτινίδιο. Έχουμε λάβει γνώση για την καταγγελία και αμέσως οι υπηρεσίες έχουν συστήσει όπως κάνουν κάθε χρόνο τις μεικτές ομάδες ελέγχου», δηλώνει ο κ.Διονύσιος Σταμενίτης, υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης.

«Να σταματήσουμε αυτήν την παράνομη διακίνηση διότι το ακτινίδιο είναι ένα πολύ σημαντικό προϊόν για τις εξαγωγές της Ελλάδας μάλιστα θα έλεγα ότι οι εταιρίες συνεργάζονται για να εξάγουν ακτινίδιο», σύμφωνα με το Συμεών Διαμαντίδη, πρόεδρο ΣΕΒΕ.

Παράλληλα σύμφωνα με την διεπαγγελματικη οργάνωση έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη ακτινίδια ελληνικά να χαρακτηρίζονται ιταλικά, γαλλικά, ισπανικά, για την εξασφάλιση καλύτερων τιμών.

Πάνω από το 90% της παραγωγής ακτινίδιου εξάγεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ με 350.000 τόνους παραγωγής η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως μετά τη Νέα Ζηλανδία.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Συμεωνίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος