«Από τα πιο σημαντικά ευρήματα των τελευταίων δεκαετιών η μαρμάρινη κεφαλή του Απόλλωνα»

Ως ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα των τελευταίων δεκαετιών, για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τη μαρμάρινη κεφαλή, που αποκαλύφθηκε στη διάρκεια εκπαιδευτικής ανασκαφής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην έρευνα συμμετείχαν 15 φοιτητές.

Φοιτητές αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, έφεραν στο φως τη μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Η κεφαλή ανήκει σε αντρική μορφή, χωρίς γένια, με πλούσια κόμη και είναι στεφανωμένη με φύλλα δάφνης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χρονολογείται στον 2ο με 3ο αιώνα μ.Χ.

«Είναι πολύ σημαντικά ευρήματα, από τα πιο σημαντικά των τελευταίων 30 ετών, θα έλεγα», όπως δήλωσε η κα. Σταυρούλα Δαβάκη, προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Καβάλας.

Στο ίδιο σημείο, το 2022 βρέθηκε άγαλμα του Ηρακλή, σε νεανική μορφή. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα δύο αγάλματα αποτελούσαν μέρος ενός πλούσιου διακόσμου δημόσιου κτιρίου με κρήνη, στη συμβολή της διαγώνιας οδού των αρχαίων Φιλίππων με την Εγνατία οδό. Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε στο τμήμα ανάμεσα στην αγορά και την ανατολική πύλη των αρχαίων Φιλίππων.

Στην ανασκαφή συμμετείχαν 15 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες αρχαιολογίας, υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας Ναταλίας Πούλου. Η εκπαιδευτική ανασκαφή του ΑΠΘ που πραγματοποιείται στους αρχαίους Φιλίππους από το 1958, θα συνεχιστεί το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ρεπορτάζ: Στέλιος Νικητόπουλος, Ρένα Πανταζόγλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος