Μακρύγιαλος: Διατροφικός θησαυρός τα μύδια της Πιερίας

Το 25% της εγχώρας παραγωγής μυδιών παράγεται στην Πιερία δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Αναστάσιος Δραγάνης πρόεδρος των Μυδοκαλλιεργητών της Πιερίας. Στην περιοχή που χωρίζεται σε τρεις ζώνες, Αθερίδας, Μακρυγιάλου και Μεθώνης, υπάρχουν 63 μονάδες μυδοκαλλιέργειας εκτατικού τύπου με το σύστημα πλωτής καλλιέργειας “long line”.

Οι μονάδες είναι άρτιες, πληρούν όλες τις άδειες και τους περιβαλλοντικούς όρους και διαθέτουν έναν από τους αρτιότερους επαγγελματικούς στόλους για μύδια στην Ευρώπη. Τα νερά της περιοχής και οι εκβολές των ποταμών (Λουδία, Αξιού, Αλιάκμονα) ευνοούν τη μυδοκαλλιέργεια, διασφαλίζοντας καλή ποιότητα τόσο από άποψη περιεκτικότητας σάρκας όσο και από άποψη μεγέθους. Να σημειωθεί ότι η ετήσια δυναμικότητα στην Πιερία είναι περίπου 11.500 τόνοι.

Η μυδοκαλλιέργεια στην Πιερία είναι ένας εξωστρεφής κλάδος, με εξαγωγές που αγγίζουν το 95% της παραγωγής στις αγορές της Ιταλίας , της Γαλλίας και της Ισπανίας, όπως πρόσθεσε ο κ. Δραγάνης.

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού μυδιού ο κ. Δραγάνης είπε ότι περιλαμβάνεται η εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος που παράγεται στην Πιερία που οφείλεται στο ότι οι μονάδες είναι κοντά σε εκβολές ποταμών, υπάρχουν ρεύματα και πλαγκτόν στη θάλασσα που τρέφουν τα μύδια, στη συγκεκριμένη μέση ετήσια θερμοκρασία των νερών της περιοχής καθώς και στη μέση αλατότητα. Τις επόμενες ημέρες, κατέληξε θα επισκεφθούν την περιοχή δημοσιογράφοι για να γνωρίσουν τα μύδια της Πιερίας ενώ ήδη οι καλλιεργητές έχουν παρουσιάσει το προϊόν τους στο Μιλάνο και την επόμενη εβδομάδα θα πάνε στις Βρυξέλλες με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Ρεπορτάζ Ν. Πιτσιακίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος