Λύση για την ενεργειακή κρίση οι ανεμόμυλοι;

Το χαρακτηριστικό των Κυκλάδων, οι ανεμόμυλοι, μπορούν να αποτελέσουν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα, δείχνει πανεπιστημιακή μελέτη που εφαρμόζεται πιλοτικά στην Κρήτη.

Ο Δημήτρης Χρηστάκης, καθηγητής μηχανολόγος μηχανικός του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, διδάσκει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την διαχείριση συστημάτων που μετατρέπουν ήπιες και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας σε μηχανική και ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό εφήρμοσε σε ένα πρόγραμμα για την αξιοποίηση ους ανέμου, χωρίς την παρουσία των μεταλλικών αντιαισθητικών γιγάντων, των ανεμογεννητριών.

Τα προβλήματα οικονομικής συντήρησης και λειτουργίας που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακοί μύλοι, μπορούν να εξελιχθούν σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Απόλυτα ενταγμένοι στο νησιωτικό τοπίο, όπου αφθονούν οι αέρηδες, θα μπορούσαν να παράγουν την αναγκαία ενέργεια ενός κτήματος ή μιας αγροικίας, σύμφωνα με τον κ. Χρηστάκη.

Πρόκειται για ανεμόμυλους τρίτης γενιάς, που μπορούν να τοποθετηθούν σε ανοικτά πεδία, όπου δεν διαταράσσονται άλλες δραστηριότητες. Εάν σε μια αγροτική περιοχή, όχι σε δάσος ή έναν ελαιώνα, με στοιχειώδες αιολικό δυναμικό τοποθετηθούν δυο μύλοι ανά 4μελή οικογένεια, σε ένα σπίτι 100- 120 τ.μ., με ένα αυτοκίνητο μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης και κίνησης.

Η αγορά, το θέμα των τιμών της ενέργειας, είναι το πεδίο που δίνεται

Πρέπει να δώσουμε μια μάχη απέναντι σε μεγαθήρια στον τομέα, που παράγουν την ενέργεια και την διανέμουν στην αγορά εξηγεί ο κ. Χρηστάκης. Εάν ο μύλος παραχθεί σε μαζική παραγωγή τότε μια ρεαλιστική τιμή φτάνει στις 3.500 ευρώ ανά μύλο, οπότε το ποσό των 7.000 ευρώ είναι λογικό για μια οικογένεια, που θα αποδώσει άμεσα.

Ο κ. Χρηστάκης έχει συμμετάσχει σε μελετητικές ομάδες για το Ενεργειακό  Σύστημα της Κρήτης, όπου έχει ξεκινήσει η χρηματοδότηση ενός μικρού πιλοτικού προγράμματος στο οροπέδιο του Λασιθίου. Εκεί έχει αναπτυχθεί το μεγαλύτερο  πάρκο στον κόσμο με 10.000 και η ομάδα του κ. Χρηστάκη φιλοδοξεί να εγκαταστήσει 5.000 μύλους που θα τροφοδοτούν τον Δήμο του Λασιθίου με όλη την αναγκαία ενέργεια τόσο για επαγγελματική όσο και οικιακή χρήση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος