Λωτοί από την Πέλλα κερδίζουν την αγορά του Ντουμπάι

Η παραγωγή λωτού είναι μια νέα παραγωγή στην Ελλάδα που κερδίζει συνεχώς έδαφος εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης από το εξωτερικό. Το ταξίδι των λωτών από την Πέλλα με προορισμό το Ντουμπάι όμως έχει ξεκινήσει.

«Είναι κάτι καινούριο για εμάς και παλιό για την Ευρώπη. Είναι εύκολο στην καλλιέργεια, είναι ανέξοδη και η διάθεση τους είναι πολύ εύκολη», όπως αναφέρει ο παραγωγός λωτού, Μηνάς Νικόλαος.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της καλλιέργειας του λωτού είναι ότι έχει χαμηλό κόστος παραγωγής και γι’ αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια, κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται δύο βασικές ποικιλίες, η jiro και η Rojo Brillante με την πρώτη να καλύπτει το 90% των εκτάσεων και τη δεύτερη να είναι ανερχόμενη με την καλλιέργεια της να αυξάνεται το τελευταίο διάστημα.

«Η καλλιέργεια του λωτού είναι μια καλλιέργεια η οποία είναι εύκολη στις μεταχειρίσεις ωστόσο απαιτεί πολλές αρδεύσεις το καλοκαίρι είναι μια καλλιέργεια που αγαπάει το νερό», όπως λέει ο γεωπόνος, Σάββας Παστόπουλος.

Σε όλη τη χώρα η καλλιέργεια λωτού φτάνει τα 10 χιλιάδες στρέμματα με την παραγωγή να ξεπερνά τους 20 χιλιάδες τόνους ετησίως.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής λωτού εξάγεται κυρίως προς τα Βαλκάνια, την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το τελευταίο διάστημα πάντως η κατανάλωσή του κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα, καθώς ο λωτός έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία.

Ρεπορτάζ: Λεωνίδας Λιάμης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος