Λίμνη Κατή: Ένας άγνωστος παράδεισος στον ανατολικό Όλυμπο

Η Λίμνη του Κατή είναι ορεινή τεχνητή λίμνη στον Ανατολικό Όλυμπο με ελεύθερη επιφάνεια που φτάνει τα 9,5 στρέμματα περίπου. Μετά από μια διαδρομή 30 λεπτών και αφού περάσουμε τους οικισμούς του Παλαιού Παντελεήμονα, των Παλαιών Πόρων και της Παλιάς Σκοτίνας, φτάνουμε στη δασική θέση Κατή. Η λίμνη δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 (1997) μετά την ανύψωση αναχώματος, κατασκευή φράγματος από απλό σκυρόδεμα και εκχωμάτωση, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Στέλιος Γκάρας, πρόεδρος της κοινότητας Νέου Παντελεήμονα. Από την άκρη της λίμνης περνά ο δασικός δρόμος, με κατεύθυνση νότια προς την Καλλιπεύκη, που απέχει 12 χλµ. Από την Κατερίνη απέχει 52 χλμ.

Στα 500 μ. από την τεχνητή λίμνη, υπάρχει η ομώνυμη «Βρύση του Κατή». Η θέση πήρε το όνομα της από την ομώνυμη βρύση. Το δε όνομα της, σημαίνει Τούρκος δικαστής (καδής). Σύμφωνα με την παράδοση καταπώς λένε, κάποιος Τούρκος δικαστής που δίκαζε τις υποθέσεις των κατοίκων των χωριών αυτών κάθισε να ξαποστάσει στην βρύση. Εκεί πέρα πέθανε πίνοντας από το παγωμένο νερό της βρύσης. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η λίμνη περιλαμβάνει εκτεταμένο κλειστό δάσος με μεγάλη αισθητική και οικολογική αξία. Η βλάστηση που απαντάται στο δάσος είναι κυρίως οξιά και ελάτη.

Πέρα από την ομορφιά του τοπίου, κυκλοφορούν ορισμένες ιστορίες για κρυμμένους θησαυρούς στην περιοχή λόγω του πλούσιου ιστορικού παρελθόντος της (μεθόριος, οθωμανική κυριαρχία, ανταλλαγή πληθυσμών, περιοχή ανταρτών τόσο στην κατοχή όσο και στον εμφύλιο πόλεμο). Είναι πολλοί λοιπόν αυτοί που ψάχνουν για χρυσές λίρες, για Τούρκικα πεντόλιρα και φλουριά.

Ρεπορτάζ Β. Μητρούσιας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος