Λέσβος: Σπουδαία ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών στην αρχαία Άντισσα

Η αρχαιολογική έρευνα στην χερσόνησο, στην δυτική Λέσβο, ξεκίνησε το 2018. Χθες όμως σε ημερίδα παρουσιάσθηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, και όλα τα εξαιρετικά πράγματα που έχουν αποκαλύψει οι αρχαιολόγοι στην αρχαία Άντισσα και μαρτυρούν την ιστορία του νησιού.

Ο κ.Παύλος Τριανταφυλλίδης, Έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου, επικεφαλής αυτής της έρευνας που γίνεται τα τελευταία χρόνια, μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για όσα έχουν βρει μέσα από τις ανασκαφές και τον νέο πολιτιστικό πυρήνα που θα αναπτυχθεί στο νησί.


«Τα τελευταία οκτώ περίπου χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία έχει χρηματοδοτήσει όλο αυτό το μεγαλεπήβολο έργο, σκάβουμε σε μια περιοχή που είναι γύρω στα 80 στρέμματα. Η Υπηρεσία μας μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και των σχετικών δελτίων τύπου που έχουν εκδοθεί, μπορέσαμε να αποκαλύψουμε έξι φάσεις από την αρχαία Άντισσα που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα π. Χ. και φτάνει μέχρι το 1462, δηλαδή μέχρι την καταστροφή της αρχαίας αυτής πόλης από τους Οθωμανούς. Η τελευταία φάση, η νεότερη δηλαδή που ανασκάπτουμε τώρα στην Άντισσα, είναι μια υστεροβυζαντινή πόλη.


Είναι η πρώτη βυζαντινή πόλη που έχει εντοπιστεί στο νησί της Λέσβου και χρονολογείται στον 14ο αιώνα, όπου έχουν εντοπιστεί μοναστηριακά συγκροτήματα από το περίφημο καστρομονάστηρο της Παναγίας της Οδηγήτριας. Επίσης έχουμε και μια επιγραφή, ένα τεράστιο υπέρθυρο από την βυζαντινή πύλη, στην οποία φαίνεται η παράδοση που γίνεται του βυζαντινού αυτού κάστρου από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο στον Φραγκίσκο τον Γατελούζο, όπου για πρώτη φορά εκεί απεικονίζεται το βυζαντινό κάστρο, όπως ακριβώς παραδόθηκε στους Γάλλους από τους Βυζαντινούς. Και αυτό είναι ένα πολύ σπουδαίο εύρημα, μοναδικό θα έλεγα μέχρι σήμερα, για τα δεδομένα που έχουμε στον ελλαδικό χώρο, ειδικά για την βυζαντινή περίοδο της Λέσβου.

Εμείς ετοιμάζουμε σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού το στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου, όπου θα το εντάξουμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα εντός ενός-δύο ετών από σήμερα, οπότε θεωρούμε ότι σε τρία χρόνια, ο αρχαιολογικός αυτός χώρος θα είναι επισκέψιμος στο κοινό. Αναπτύσσεται μία νέα τουριστική περιοχή για τη Λέσβο, που την έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η ίδια η Λέσβος», όπως ανέφερε.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος