Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Κτίζεται τείχος προστασίας με τον εμβολιασμό

«Όταν θα έχουμε 7,5 με 8 εκατ. ανθρώπους εμβολιασμένους στην χώρα τότε θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε δημιουργήσει ένα τείχος προστασίας στον πληθυσμό κατά της πανδημίας», δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Ήδη είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι προηγουμένως, καθώς καθημερινά αυξάνονται κατά περίπου 100.000 οι εμβολιασμένοι.

Εν τούτοις ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων έως σήμερα ανέρχεται σε περίπου 1.800.000. Περίπου 1.400.000 έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση και ως εκ τούτου έχουν μερική, όχι πλήρη ανοσία. Κάποιοι απέκτησαν φυσική ανοσία έχοντας νοσήσει και αποθεραπευτεί από τον ιό. Αυτή η ομάδα μπορεί να εμβολιαστεί λίγο αργότερα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους, που δεν έχουν κάποια προστασία έναντι του ιού να εμβολιαστούν.

Η δεύτερη δόση δεν διαφέρει ποιοτικά ή ποσοτικά από την πρώτη, απλώς ενισχύει την ενεργοποίηση του οργανισμού σε συνδυασμό με την πρώτη δόση. Όσον αφορά τον αριθμό των αντισωμάτων, για τα οποία γίνεται πολύς λόγος, όπως είπε ο κ.  Εξαδάκτυλος, ουδείς γνωρίζει ποιος είναι ο αριθμός των αντισωμάτων που προστατεύει τον οργανισμό. Επίσης, υπάρχει διαφορετική βάση βαθμολόγησης από τα εργαστήρια, που δίνουν διαφορετικές τιμές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποια είναι υψηλή και κάποια άλλη χαμηλή. Μεγαλύτερη βεβαιότητα δίνει ο κυτταρικός έλεγχος αντισωμάτων, μια διαδικασία που δεν χρειάζεται όπως τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, «ακόμη και από αυτούς που εμβολιάζονται ένα ποσοστό 5% δεν θα αναπτύξει αντισώματα. Είναι σπάνιο αλλά υπαρκτό».

Από την ημέρα που άνοιξαν διάφοροι τομείς της οικονομίας, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να επανέλθουμε στην προτέρα κατάσταση, αν δεν τηρηθούν αυστηρά τα  μέτρα προστασίας, επεσήμανε ο κ.  Εξαδάκτυλος. Συγκρίνοντας με πέρυσι, υπάρχει  το αρνητικό του πολύ μεγαλύτερου αριθμού των διασωληνωμένων σε σχέση με εκείνους που ήταν στα τέλη 2020, αλλά υπάρχει και το θετικό: ο κόσμος έχει αντιληφθεί την χρησιμότητα των μέτρων και οι περισσότεροι φροντίζουν να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος