Κρούσμα αφρικανικής πανώλης εντοπίστηκε σε αγριογούρουνο

Ανησυχία προκαλεί στην περιοχή των Σερρών και στις μονάδες εκτροφής χοίρων, ένα κρούσμα πανώλης σε νεκρό αγριόχοιρο, που εντοπίστηκε μέσα στο δάσος.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, έσπευσε επί τόπου για να πάρει την ακριβή εικόνα από τον πλέον ειδήμονα.

Ο Λεωνίδας Βαρούδης, διευθυντής αγροτικής οικονομίας – κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητος Σερρών, αναφέρει ότι το θέμα αυτής της νόσου απασχολεί  και ανησυχεί τους επιστήμονες επί χρόνια. Ωστόσο, οι συνεχείς έλεγχοι και τα μέτρα προστασίας κατάφεραν να κρατήσουν την Ελλάδα ασφαλή, προκειμένου να μην χρειαστεί η λήψη μέτρων, όπως το κλείσιμο των χοιροτροφικών μονάδων και η θανάτωση των ζώων.

Τώρα το μοναδικό δείγμα βγήκε θετικό, αλλά δεν έχει εντοπιστεί κάποιο άλλο. Πιθανότατα το ζώο πέρασε από την Βουλγαρία μέσα από το δάσος, προτού έρθει σε επαφή με άλλα οικόσιτα ζώα.

Όπως εξηγεί ο κ. Βαρούδης, η πανώλη δεν είναι μεταδοτική στον άνθρωπο, αλλά μπορεί να μεταδοθεί σε κάποια μονάδα εκτροφής. Εν τούτοις δηλώνει αισιόδοξος ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

«Προ τριετίας υπήρξε ανάλογο περιστατικό, αλλά σε κοντινή μονάδα εκτροφής που ελέγχθηκε δεν βρέθηκε οικόσιτος χοίρος με την νόσο. Έως τώρα οι προσπάθειες μας πηγαίνουν καλά».

Εκείνο που επισημαίνει ο κ. Βαρούδης είναι η πιθανότητα έλευσης της νόσου με κάποιο όχημα ερχόμενο από την Βουλγαρία. Για αυτό συνιστά την προσοχή των οδηγών, προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια πιθανότητα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος