Κοζάνη: Μεγάλη βοήθεια για τα ΑμεΑ ο προσωπικός βοηθός

Ξεκίνησε και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας η πιλοτική εφαρμογή της υπηρεσίας του προσωπικού βοηθού, η οποία έχει εξαγγελθεί εδώ και καιρό. Η υπηρεσία αυτή θα υποστηρίξει την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία βάση των επιλογών τους και θα ανακουφίσει από την αποκλειστική φροντίδα τις οικογένειές τους, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Βασιλική Σιαλδέρα- Μέτικα, άτομο με κινητική αναπηρία.

Τα πρώτα ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ προσωπικών βοηθών και ωφελούμενων ανθρώπων με αναπηρία έχουν υπογραφτεί και οι ωφελούμενοι είναι γύρω στα 40 άτομα για την Κοζάνη και επιλέχθηκαν κατόπιν κλήρωσης βάση αλγορίθμου. Οι ωφελούμενοι για να λάβουν την υπηρεσία αξιολογούνται πρώτα από ειδικές διεπιστημονικές επιτροπές με τη συμμετοχή ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και εργοθεραπευτών.

Ο προσωπικός βοηθός συμβάλλει στην μη ιδρυματοποίηση των ανθρώπων με αναπηρία, στην ορατότητα, αλλά και στην ένταξή τους στην κοινωνία. «Ο προσωπικός βοηθός είναι τα χέρια, τα μάτια και τα πόδια των ανθρώπων με αναπηρία» λέει η κ. Σιαλβέρα που καλεί όλες και όλους να αγκαλιάσουν το θεσμό. Πρόκειται για θεσμό που αποτελεί διπλή κοινωνική επένδυση, αφού συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στη διεύρυνση των προοπτικών απασχόλησης των ανθρώπων που αναζητούν εργασία.

Εξάλλου η πλατφόρμα για τους προσωπικούς βοηθούς είναι ανοιχτή, ενώ το νέο επάγγελμα έχει εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις ή εμπειρία γιατί καθοδηγείται από τις ανάγκες όπως τις περιγράφει ο κάθε ωφελούμενος.

Ρεπορτάζ Δ. Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος