Κωνσταντίνος Φάης -Ο εικαστικός που ζωντανεύει την ελληνική μυθολογία

Η άγραφη ιστορία, επιβιώνει ως μύθος και μιλά στο συλλογικό ασυνείδητο. Όταν ο μύθος έπαιρνε μορφή στην αρχαιότητα σμιλευόταν στην ζωοφόρο της ακροπόλεως, ενώ στην σύγχρονη εποχή γίνεται εικαστική τέχνη και σκίτσο.

Θετικές επιστήμες, θεωρητικές επιστήμες και τέχνη είναι το τρίπτυχο που έχει ως σύνθημα ο Κωνσταντίνος Φάης, εικαστικός, σκιτσογράφος και καλλιτέχνης που έχει εναγκαλιστεί με την επιστήμη. Είναι αυτό το τρίπτυχο της παιδείας, που πρέπει να έχουν οι πολίτες, οι άνθρωποι γενικά, για να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα του κόσμου και της δικής τους παρουσίας σε αυτόν, του σκοπού της υπάρξεως τους.

Διατρέχοντας τις γενεές, φτάνουν στο σήμερα ζωντανά τα κείμενα του πρώτου ποιητικού λόγου πριν από 3.000 χρόνια. Πρώτη προσπάθεια καταγραφής είναι η ομηρική λογοτεχνία σημειώνει ο κ Φάης. Έκτοτε οι ήρωες απέκτησαν μορφή και οι θεοί κατέβηκαν μεταξύ των ανθρώπων. Ως καλλιτέχνης ο κ Φάης χρησιμοποιεί τον πηλό και το σχέδιο, προκειμένου να δώσει νέα ζωή στους μυθικούς ήρωες, που συντρόφευαν ολόκληρες γενιές με τα κατορθώματα ή τις τραγικές τους επιλογές.

Τι θα είχε απομείνει από τον τρωικό πόλεμο και πως θα αναζητούσε ο Σλίμαν την Τροία, εάν δεν υπήρχε ο Όμηρος, πως θα συγκινούνταν  οι νεαροί στα στάδια, εάν δεν άκουγαν για τον Ηρακλή και πως θα ονειρεύονταν περιπέτειες οι θαλασσινοί χωρίς τον Οδυσσέα; Εάν ο Μοροζίνι είχε ολοκληρώσει το καταστροφικό του έργο, πως θα βλέπαμε την Αμαζονομαχία, την μάχη μεταξύ Κενταύρων και Λαπίθων, τον Τρωικό Πόλεμο; Αυτό που απομένει για τις επόμενες γενιές είναι η ικανότητα κάποιων ανθρώπων να μεταφέρουν τις μνήμες δώδεκα και πλέον χιλιάδων ετών ως τέχνη στο αύριο.

Βεβαίως οι ικανότητες και η συστηματική μελέτη εκ μέρους του κ. Φάη, τον οδηγούν και σε άλλα μονοπάτια, της προϊστορίας και της παλαιοντολογίας. Έτσι, καλείται από μουσεία και διεθνείς οργανισμούς για να απεικονίσει την πανίδα του πλανήτη όπως εξελίχθηκε πρίν από την εμφάνιση του ανθρώπου. Ένα γιγαντιαίο αιλουροειδές, που εξελίχθηκε και εξαφανίστηκε στην Αμερικανική ήπειρο πριν από χιλιάδες χρόνια, θα μείνει ως απεικονισμένη καταγραφή, για επιστημονική μελέτη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος