Κλεμμένο βυζαντινό ευαγγέλιο επιστρέφει στο μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας

Έπειτα από 150 χρόνια, ένα εθνικό και θρησκευτικό κειμήλιο, που εκλάπη από τους Βούλγαρους κατά την διάρκεια της Β΄ βουλγαρικής κατοχής (1916- 1918), επέστρεψε στο σπίτι του, στην μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας.

Το ευαγγέλιο εκλάπη στις 27 Μαρτίου 1917, μαζί με πλήθος άλλων κειμηλίων, και εκατοντάδες τόμους βιβλίων, που ουδέποτε επεστράφησαν, άλλα πουλήθηκαν και τα  περισσότερα εξ αυτών παραμένουν και μάλιστα εκτίθενται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Σόφιας, ως προϊόντα σύλησης κατακτητών.  Ακολούθησε μια περιπετειώδης διαδρομή του ευαγγελίου. Πουλήθηκε στην Γερμανία, που ήταν σύμμαχος των Βουλγάρων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμος, πέρασε στην Τσεχία και κατέληξε στο μουσείο της Βίβλου στην Ουάσιγκτον, έπειτα από δημοπρασία του οίκου Christie’s. Οι ειδήμονες στις ΗΠΑ, αναζητώντας τις ρίζες του, κατέληξαν στον δημιουργό, λόγω της γραφής και στον κτήτορα, την Σταυροπηγιακή μονή, την  παλαιότερη κατασκευασμένη τον 6ο αιώνα, από τον όσιο Γερμανό.

Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Βασίλης Αναστασιάδης είχε προηγηθεί η επιστροφή από τους Βούλγαρους ενός χειρογράφου του 11ου αιώνος, καθώς και τμήμα του λειψάνου του Αγίου Διονυσίου. Η Βουλγαρία ουδέποτε συνεμορφώθη με τους όρους της Συνθήκης του 1923, με την οποία υποχρεωνόταν να αποχωρήσει από την Θράκη και την Μακεδονία, όπως και να επιστρέψει όλα τα κλαπέντα. Όσα απέμειναν ανέλαβαν να  τα φροντίζουν οι μοναχές που εγκαταστάθηκαν στην Μονή την δεκαετία του 1960.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος