Κέρκυρα: Παραδοσιακό εργαστήριο φτιάχνει μπότηδες για την πρώτη «Ανάσταση»

Κάθε Πάσχα, η Κέρκυρα γίνεται το επίκεντρο ενός από τα πιο εντυπωσιακά και θορυβώδη έθιμα της ελληνικής παράδοσης: τους περίφημους «μπότηδες».

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, χιλιάδες πήλινα κανάτια εκσφενδονίζονται από τα μπαλκόνια στο ιστορικό κέντρο του νησιού, σπάζοντας με εκκωφαντικό θόρυβο και δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το έθιμο, βαθιά ριζωμένο στην τοπική κουλτούρα, συμβολίζει την ανανέωση και την απομάκρυνση του κακού, δίνοντας τον τόνο για τον εορτασμό της Ανάστασης.

Ο Κώστας Πανάρετος, αγγειοπλάστης, κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και 44 χρόνια και μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 για τον τρόπο κατασκευής των μπότηδων, που στολίζονται και βάφονται στο χέρι.


«Αυτή είναι η τέχνη μου. Υπάρχει ζήτηση γιατί έχουμε πολύ κόσμο, επισκέπτες και τα παίρνουν για σπάσιμο ή για αναμνηστικά. Από τον Οκτώβρη, Νοέμβρη ξεκινάμε και φτιάχνω, γύρω στα 300 κομμάτια στο σύνολο, σε διάφορα μεγέθη μικρά, μεγάλα», ανέφερε ο κ.Πανάρετος.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Μοσχάτ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος