Κέρκυρα: Ημερίδα για τη διαχείριση αποβλήτων και την κυκλική οικονομία

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας συμμετέχει πρωτοποριακά στο Φόρουμ Κυκλικών Δήμων και διοργανώνει το Φόρουμ Κυκλικών Δήμων, μια συνάντηση καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης, όπου θα παρουσιαστούν βέλτιστες πρακτικές και στρατηγικές της μετάβασης των τοπικών κοινωνιών στην κυκλική οικονομία.

Το Φόρουμ πραγματοποιείται σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κουλούρας (πρώην Δημαρχείο Κασσωπαίων ) με θέμα “Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων και κυκλική οικονομία στην πράξη- Επιτυχημένες εφαρμογές στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα» και θα φέρει κοντά εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, ειδικούς στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, ακαδημαϊκούς και φορείς που εφαρμόζουν στην πράξη λύσεις κυκλικής οικονομίας. Συμμετέχοντες Δήμοι: Αιγιαλείας, , Ερέτριας, Νέας Σμύρνης ,Παλαιού Φαλήρου, Σαρωνικού, Χαλανδρίου, Χανίων.

Με έμφαση στη βιώσιμη διαχείριση των πόρων, στην ανακύκλωση, στην καινοτομία και στις πράσινες τεχνολογίες, το φόρουμ φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα εργαστήρι γνώσης και συνεργασίας, προσφέροντας πρακτικά εργαλεία για τη δημιουργία πόλεων και δήμων που σέβονται το περιβάλλον, ενισχύουν την τοπική οικονομία και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.


Ο Αδαμάντιος Σκορδίλης, διδάκτορας Μηχανικής Περιβάλλοντος, μίλησε σχετικά με το θέμα της κυκλικής οικονομίας στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3.

Κέρκυρα: Ημερίδα για τη διαχείριση αποβλήτων και την κυκλική οικονομία

«Οι απώλειες τροφίμων, αν σκεφτεί κανείς παγκοσμίως ότι ξεπερνούν το 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι και από την άλλη πλευρά 900 εκατομμύρια άτομα υποσιτίζονται σε όλο τον κόσμο.
Ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 53 εκατ. άτομα δεν παίρνουν τις θρεπτικές ουσίες που πρέπει να πάρουν.
Γιατί τα πετάμε αυτά; Πρέπει πλέον να αλλάξουμε νοοτροπία. Πρέπει οπωσδήποτε να φύγουμε από αυτή τη νοοτροπία της Γραμμικής, παίρνω, χρησιμοποιώ, πετάω και να πάμε στην κυκλική οικονομία, δηλαδή να κάνουμε αυτό που πράγματι κάνει η φύση.
Και στην περίπτωση των τροφίμων πηγαίνοντας σε ένα σουπερμάρκετ πρέπει να έχουμε ένα προγραμματισμό ότι θα αγοράσουμε αυτά που θα αγοράσουμε, θα πρέπει να τα συντηρήσουμε σωστά στο ψυγείο, να κάνουμε σωστό προγραμματισμό των μερίδων, ούτως ώστε να μην μας περισσέψουν και στο τέλος αν περισσέψουν να κάνουμε διαχείριση.
Από την διαχείριση των αποβλήτων των τροφίμων μπορούμε είτε να παραχθεί ενέργεια, είτε να κάνουμε ένα βελτιωτικό εδάφους, που θα το χρησιμοποιήσουμε.


Και αν πράγματι οι πολίτες ενημερωθούν σωστά, πιστεύω ότι θα κάνουμε ένα πρώτο βήμα.
Και βέβαια ο Δήμος της Βόρειας Κορέας έχει κάνει ένα πρώτο βήμα. Είναι ίσως ο μοναδικός στην Ελλάδα που έχει 200 γωνιές ανακύκλωσης. Ένας δήμος με 18.000 κατοίκους, που βέβαια έχει αρκετό τουρισμό.
Είναι ένα πολύ πρώτο βήμα και έτσι με αυτόν τον τρόπο η Βόρεια Κέρκυρα, παρότι πρέπει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των βιοαποβλήτων, ανήκει σε μία κοινωνία της ανακύκλωσης»,
είπε μεταξύ άλλων.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανδριώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος