Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας: Προσφυγή στο ΣτΕ μαζί με 164 δήμους κατά του τέλους ταφής απορριμμάτων- Τι αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και 164 Δήμοι, κατά τριών αποφάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, με τις οποίες παρακρατούνται από τους Δήμους ποσά για τη μη καταβολή τέλους ταφής απορριμμάτων. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 για το ζήτημα.

Σημειωτέον οι τρεις αποφάσεις αφορούν παρακράτηση 48,6 και 6,7 εκατομμυρίων ευρώ και η τρίτη επιχορήγηση του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης με πάνω από 129 εκ ευρώ για εξόφληση οφειλόμενων τελών. Αυτά τα χρήματα παρακρατήθηκαν και πάλι από πόρους που προορίζονταν για την Τοπική αυτοδιοίκηση. Για το 2024 η επιβάρυνση των ΟΤΑ 240 εκ. ευρώ (αναδρομικά 2022, 2023 και Α΄ εξάμηνο 2024) και από το ’26 ο λογαριασμός ανεβαίνει.

«Η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση δια της ΚΕΔΕ για πρώτη φορά μαζί με 164 δήμους, μιλάμε για μια μεγάλη αυτοδιοικητική παρουσία τάσσεται κατά του τέλους ταφής, διότι είναι αντισυνταγματική η επιβληθείσα παρακράτηση σύμφωνα με το αρ.102 του Συντάγματος γιατί παραβιάζει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, δεύτερον είναι αντισυνταγματική γιατί παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και πρόκειται για ένα ηθικά απαράδεκτο και άδικο πρόστιμο που μας επιβλήθηκε, γιατί θεωρούνται οι δήμοι ότι αυτοί φταίνε που δεν προχώρησε στο βαθμό που έπρεπε να προχωρήσει η ανακύκλωση. Στην Κεντρική Μακεδονία, σε σχέση με άλλες περιοχές, είμαστε πολύ μπροστά, έχουμε τη μονάδα επεξεργασίας στις Σέρρες, έχουμε κατασκευάσει με το φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, το σταθμό μεταφόρτωσης στην Ευκαρπία.

Την ευθύνη για τη διαχείριση του θέματος της ανακύκλωσης, και πολιτικά και νομικά την έχει η κεντρική κυβέρνηση -η εκάστοτε, όχι μόνο η σημερινή- και το υπουργείο περιβάλλοντος δια του εθνικού οργανισμού ανακύκλωσης. Έχουμε προετοιμάσει δικαστικώς πάρα πολύ καλά μια προσφυγή και ευελπιστούμε ότι θα κερδίσουμε», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Κυρίζογλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος