Κέντρα πρόληψης εξαρτήσεων: Αγωνία των εργαζομένων για τις αλλαγές που έρχονται

30 χρόνια παρεμβάσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για την πρόληψη των εξαρτήσεων, της βίας και κάθε κοινωνικής παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς μετρούν τα 75 Κέντρα Πρόληψης στη χώρα.

Από την ψυχοκοινωνική παρέμβαση των 300 επιστημόνων των Κέντρων Πρόληψης σε σχολεία και στους μαθητές κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας, αλλά και σε εκπαιδευτικούς και γονείς, όλα αυτά τα χρόνια έχουν ωφεληθεί χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2019-2020, πάρα τις δυσκολίες της πανδημίας , υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε περίπου 11.500 μαθητές σε 355 σχολεία στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε 14.935 μαθητές σε 309 σχολεία στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τα Κέντρα Πρόληψης επιχορηγούνται κυρίως από το Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών, ενώ την ευθύνη της επιστημονικής και οικονομικής τους εποπτείας έχει ο ΟΚΑΝΑ. Το προσχέδιο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την “Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης”, προβλέπει με το άρθρο 46 το κλείσιμο τους έως το 2027 και όπως καταγγέλλεται από τους εργαζόμενους τη συρρίκνωση των δομών εξάρτησης και ψυχικής υγείας.

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης ζητούν να μάθουν από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πως θα αντικαταστήσει τις 75 αποκεντρωμένες δομές πρόληψης στο νέο νομοσχέδιο, στο οποίο δεν υπάρχει καμία ρητή αναφορά στην πολιτική πρόληψης των εξαρτήσεων σε μία εποχή που παρατηρείται άνοδος στις εξαρτήσεις και τη βία παιδιών και εφήβων.

Ρεπορτάζ: Όλγα Νίκου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος