Καβάλα: Το πρώτο χωράφι που ποτίζεται εξ’ ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια

Αγρότης από παράδοση ο Σταύρος Παπαγιάννης, 65 ετών σήμερα, αποφάσισε να δοκιμάσει ένα καινοτόμο σύστημα άρδευσης καλλιεργειών με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας.

Ο κ. Παπαγιάννης συνεργάστηκε με τον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Λεωνίδα Γεωργόπουλο, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της ENFOS Solar, της εταιρίας που εισάγει στην Ελλάδα τις κορυφαίες γερμανικές ηλιακές αντλίες νερού της LORENTZ, και εκπονήθηκε η μελέτη για την εφαρμογή του καινοτόμου αυτού συστήματος σε ένα χωράφι έξι στρεμμάτων με 400 δέντρα ακτινιδίων στον κάμπο της Χρυσούπολης, κοντά στο Χρυσοχώρι.

Τον Νοέμβριο του 2022 εγκαταστάθηκε μία αντλία LORENTZ μέγιστης ισχύος 1.500W και ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 2.640W, αποτελούμενο από οκτώ πάνελ [330W το καθένα] συνολικής επιφάνειας 13,5τμ.

Ο συγκεκριμένος αγρότης με το σύστημα αυτό γλύτωσε κόστος αλλά και χρόνο ενασχόλησης με το χωράφι του, τόνισε ο κ. Γεωργόπουλος. Το σύστημα είναι έτοιμο και όχι κάποια πατέντα ερασιτεχνική και υπολογίζεται ότι το κόστος του θα αποσβεσθεί στο συγκεκριμένο χωράφι σε τρεισήμισι χρόνια, κατέληξε.

Ρεπορτάζ Τ. Κρητικού

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος