Καθαρισμός και ανακύκλωση των απορριμμάτων στους Λαχανόκηπους

Επιχείρηση καθαρισμού ξεκινά στην δυτική Θεσσαλονίκη. Κάτω από την γνωστή γέφυρα Π.Α.Θ.Ε. στην συμβολή των οδών Γιαννιτσών και 26ης Οκτωβρίου, δηλαδή στην πύλη εισόδου της πόλεως η εικόνα θυμίζει σκουπιδότοπο.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή στις παρυφές του αστικού ιστού Δεν είναι λίγοι οι ασυνείδητοι που πετούν μπάζα και κάθε είδους απόβλητα, μετατρέποντας παρανόμως την περιοχή σε χωματερή. Σύμφωνα με το επιτόπιο ρεπορτάζ του Στέλιου Νικητόπουλου, το Συλλογικό  Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων, μετά τον καθαρισμό στον ποταμό Χαβρία, στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, προχωρά σήμερα, στην απομάκρυνση των μπάζων και των λοιπών αποβλήτων, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή των Λαχανόκηπων. Σημειώνεται ότι υπό την αιγίδα της ΑΝΑΚΕΜ λειτουργούν συνολικά ενενήντα εννέα μονάδες ανακύκλωσης σε ολόκληρη την χώρα, ακόμη και την νησιωτική, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση, ανακύκλωση και αξιοποίηση των αποβλήτων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται επιχείρηση καθαρισμού στους Λαχανόκηπους και κάθε χρόνο το φαινόμενο της απόρριψης σκουπιδιών επαναλαμβάνεται. Χωρίς φύλαξη, η περιοχή αποτελεί την εύκολη και φτηνή λύση απόθεση κάθε είδους υλικών. Φέτος η επιχείρηση καθαρισμού διενεργείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες καθώς ο όγκος των αποβλήτων, μπάζα, ξύλα, πλαστικά και μέταλλα, υπολογίζεται σε εκατοντάδες τόνους. Τα απόβλητα θα οδηγηθούν προς επεξεργασία σε ειδικές μονάδες ανακύκλωσης στην δυτική Θεσσαλονίκη και το μεγαλύτερο μέρος από αυτά θα μετατραπεί σε δευτερογενές υλικό, κατάλληλο προς χρήση.

Μετά τους Λαχανόκηπους, η ΑΝΑΚΕΜ θα προχωρήσει σε ανάλογες δράσεις σε δύο προστατευόμενες περιοχές στον Θερμαϊκό κόλπο, στο Δέλτα Αξιού και στην λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος