Κατεστραμμένη από μύκητα η παραγωγή κάστανου σε Αρκαδία- Λακωνία

Ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε προ 7ετίας, με την μορφή μύκητα στα δένδρα επεκτάθηκε και κατέστρεψε το σύνολο της παραγωγής κάστανου στον Πάρνωνα.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκυ Μπρουσαλη, αποτυπώνει στην κάμερα την μεγάλη αγωνία των παραγωγών.

Τα κάστανα του Πάρνωνα ήταν περιζήτητα. Τώρα έχουν κτυπηθεί από τον μύκητα φαιάς σήψης. Εξωτερικά έχει άψογη όψη, αλλά εσωτερικά είναι μουχλιασμένο.

Ο Γιώργος Μαρκόπουλος, γεωπόνος εξηγεί το πρόβλημα. Το κάστανο προσβάλλεται από τον μύκητα, σε περίπτωση βροχοπτώσεως κατά την περίοδο της ανθοφορίας, στις αρχές Ιουνίου. Τότε εισέρχονται οι μύκητες και προσβάλλουν τον καρπό.

Τα δένδρα είναι μεγάλα, μέσα στο βουνό και ο ψεκασμός που είναι η μόνη λύση, είναι πολύ δύσκολος. Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί να γίνει από εδάφους, αλλά από αέρος, με αεροσκάφη ή ντρόνς. Είναι κάτι που δεν μπορεί να αναλάβει κάθε παραγωγός μόνος του, πρέπει να γίνει από την περιφέρεια, το δασαρχείο, ή κάποιον άλλο αρμόδιο, σημειώνει ο κ. Μαρκόπουλος.

Ο Ι. Γούνης, καστανοπαραγωγός, δείχνει τα κατεστραμμένα κάστανα και λέει πως το 90% της παραγωγής έχει καταστραφεί.

Καθώς το προϊόν αποτελεί μονοκαλλιέργεια για τους κατοίκους, το εισόδημα 500- 600 αγροτών έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Ο μύκητας έχει κάνει την εμφάνιση του την τελευταία 7ετία, αλλά δεν δόθηκε η απαραίτητη προσοχή εκ μέρους των καλλιεργητών και άρχισε να μετοικεί από δένδρο σε δένδρο. Επιπλέον, απέφευγαν το κόστος του ψεκασμού και τώρα το παραπέμπουν σε άλλους.

Ένα επιπλέον πρόβλημα αφορά τους καταναλωτές, οι οποίοι συνεχίζουν να πληρώνουν, συχνά γύρω στα πέντε ευρώ το κιλό, κάστανα που όταν τα βάζουν στο τραπέζι τους είναι για πέταμα.

Το ερώτημα είναι γιατί οι παραγωγοί συνεχίζουν να τα πωλούν, ενδεχομένως σε μικρότερες από πέρυσι τιμές, και γιατί οι έμποροι που βγάζουν πολύ μεγαλύτερο κέρδος, τα προωθούν στην αγορά; Ενδεικτικά αναφέρεται ότι 7 στα 10 κάστανα είναι χαλασμένα. Αυτό που διαπιστώνει ο μέσος καταναλωτής, μπορούν να το διαπιστώσουν στην πηγή καλλιεργητές και έμποροι. Το μόνο συμπέρασμα είναι πως αφού γνωρίζουν τι ακριβώς πωλούν αδιαφορούν για την ποιότητα που αγοράζουν οι καταναλωτές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος