Καμπάνια της ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: “Σπάστε τη σιωπή”

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας, τα οποία έχουν ενταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στο πλαίσιο καμπάνιας που ξεκίνησε η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την ίδρυση γραφείων σε κάθε αστυνομικό τμήμα, με ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς.

Μαρτυρίες που συγκλονίζουν. Άνθρωποι που έζησαν τη βία μέσα στα σπίτια τους, μίλησαν στο πλαίσιο καμπάνιας της ΕΛ.ΑΣ. με τίτλο “Σπάστε τη σιωπή”.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο – ψυχοθεραπευτή Σταύρο Μπουφίδη, την περίοδο της πανδημίας, όσο ήμασταν έγκλειστοι, το φαινόμενο έγινε ακόμα πιο έκδηλο και εμφανές, ιδιαίτερα μέσω των social media. Είχαμε διάφορα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας”.

“Περίμενα στη στάση και ήρθε και μ` άρπαξε από το χέρι και μ’ έγδαρε. Ακολούθησε πάλη μεταξύ μας, χωρίς ν’ αντιληφθώ εξαιτίας του φόβου και του πανικού μου σε ποια σημεία με χτυπούσε. Παράλληλα μ’ έβριζε στη μέση του δρόμου. Φώναζε ότι θα με θάψει ζωντανή ότι θα με ξεκοιλιάσει” αναφέρει σε μαρτυρία της μια γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας παρουσίασαν αύξηση στην περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού. Η αστυνομία καλεί τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να καταγγείλουν τα όσα βιώνουν, ιδρύοντας ειδικές υπηρεσίες και στα αστυνομικά τμήματα.

Όπως επισημαίνει η Μαρία Σοφία Κυριάκου, υπαστυνόμος Α’ στο τμήμα αντιμετώπισης ενοδοικογενειακής βίας ΕΛ.ΑΣ., κάθε φορά που γίνεται γνωστό ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας αυτό δίνει το κουράγιο και τη δύναμη σε κάποιον άλλο που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία, να ζητήσει βοήθεια.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της αστυνομίας, τα συμβάντα που καταγγέλθηκαν το 2020 αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το 2019. Οι δράστες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι άνδρες ηλικίας 35 έως 60 χρόνων.

Στο 49% οι θύτες προκάλεσαν σωματικές βλάβες στα θύματα. Στο 44% η βία εκδηλώθηκε με απειλή και στο 6% με παράνομη βία, ενώ καταγράφηκαν περιστατικά προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε ποσοστό 1%.

Σε δυσμενέστερη κατάσταση βρίσκονται τα παιδιά. Όπως αναφέρει η Μαριάννα Κολοβού, κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη δομής κακοποιημένων παιδιών “Άρσις”, τα παιδιά είτε είναι αποδέκτες της βίας, είτε είναι θεατές είναι έτσι κι αλλιώς θύματα.

Οι ειδικοί λένε ότι λίγες από τις υποθέσεις φτάνουν στις διωκτικές αρχές και στα δικαστήρια. Γι’ αυτό οι εκκλήσεις είναι διαρκείς: Σπάστε τη σιωπή.

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος