Η ιστορία του Καλαματιανού μαντηλιού είναι μακρά. Χιλιοτραγουδισμένο, το χρησιμοποιεί ο κόσμος για να χορέψει, αλλά αποτελεί ένα από τα απόλυτα brand της πόλης της Καλαμάτας.
Αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη το τρίτο Messinia Forum που στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Μεσσηνίας, στον τουρισμό, στη γαστρονομία, στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και μία από τις θεματικές που παρουσιάστηκαν ήταν και η περαιτέρω ανάδειξη του καλαματιανού μαντηλιού.
Σχετική ομιλία χθες, κατά την πρώτη ημέρα του forum, έκανε η κυρία Ελένη Δημοπούλου, πρώην εντεταλμένη σε θέματα τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, υπάλληλος του ΕΟΤ, η οποία μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για την ανάγκη να αναπτυχθεί το καλαματιάνο μαντήλι ως ένα δυνατό brand.
«Η συλλογική μνήμη της πόλης στηρίζεται κυρίως σε αυτό το brand name. Το καλαματιανό μαντήλι και τον καλαματιανό χορό. Μας ξέρει δηλαδή όλη η Ελλάδα Με αυτά τα δύο σημεία τοπόσημα θα λέγαμε.
Πρέπει λοιπόν να συνδέσουμε τους τον ξεχασμένο αυτό τουριστικό πολιτιστικό πόρο, με μια τουριστική εμπειρία που μπορεί να προκύψει. Θα αναβιώσουμε κατά κάποιο τρόπο πιλοτικά τη σηροτροφία και μέσα από τη διαδρομή αυτή, θα αναδείξουμε πως μπορεί να γίνει σήμερα με μοντέρνο τρόπο η αξιοποίηση της πολιτιστικής αυτής διαδρομής.
Η ουσία της χθεσινής εισήγησης είναι να δημιουργηθεί ένα μουσείο στην πόλη μας, ένα μουσείο μεταξιού, ένα μουσείο καλαματιανού μαντηλιού.
Αυτό είναι ένα πρότζεκτ στην ουσία που πρέπει να δημιουργηθεί από επιστήμονες, από ειδική ομάδα. Πρέπει δηλαδή να γίνει η δημιουργία ταυτότητας της πόλης στηριγμένη πάνω στο καλαματιανό μαντήλι και η ανάδειξη με ένα συγκεκριμένο μάρκετινγκ plan, ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ρεπορτάζ: Κώστας Γαζούλης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος