Καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν από φρούτα δεύτερης διαλογής

Μια πρωτοβουλία για την παρασκευή νέων προϊόντων ανέλαβε το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», προκειμένου τα φρούτα να μην καταλήγουν σε χωματερές.

πυρηνόκαρπα φρούτα δεύτερης διαλογής, ροδάκινα και νεκταρίνια, που λόγω μεγέθους σχήματος, ή κτυπημάτων θα κατέληγαν σε χωματερές ή θα διατίθεντο σε πολύ χαμηλές τιμές, μετατρέπονται σε ένα καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν με βελτιωμένες ιδιότητες, που φέρει τον τίτλο «Novoyog».

Είτε είναι μικρότερα σε μέγεθος, είτε είναι δύσμορφα, είτε είναι κτυπημένα από το χαλάζι, τα φρούτα αυτά συνήθως καταλήγουν σε χωματερές, εξηγεί ο Άκης Ψωμάς, ερευνητής Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του συγκεκριμένου προγράμματος τονίζει πως αυτά τα αζήτητα φρούτα, παίρνουν νέα “ζωή” και δημιουργούν ένα νέο καινοτόμο και υγιεινό προϊόν.

«Τώρα αξιοποιούνται με την παρασκευή ενός νέου τύπου επιδορπίου και θα μοιάζει με γιαούρτι. Τα φρούτα θα αποτελούν το βασικό συστατικό, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, καθιστώντας το νέο προϊόν μια υγιεινή επιλογή».

Το νέο γαλακτοκομικό προϊόν θα περιέχει περισσότερες διαιτητικές ίνες έναντι του κοινού γιαουρτιού ή ενός επιδορπίου, περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες και φαινόλες, ενώ θα κυκλοφορεί με βελτιωμένη δομή.

Σε επαφή με μεγάλη γνωστή φάρμα παρασκευής γαλακτοκομικών, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μακροχωρίου Ημαθίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, οι ερευνητές του Ινστιτούτου αξιοποιούν την χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, για ένα καινοτόμο βήμα, με προοπτικές οικνομικής ανάπτυξης της υπαίθρου.

Μέσα στο 2024 ελπίζουν ότι το προϊόν θα κυκλοφορήσει στην αγορά, δίνοντας διέξοδο σε καλλιεργητές που βλέπουν τις σοδειές και τον κόπο τους να θάβονται στο χώμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος