Ηρακλής Τιτόπουλος: συνιστάται παρακολούθηση σε όσους νόσησαν από covid

Ξεκινά σήμερα τις εργασίες του το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο  νοσημάτων θώρακος, το πρώτο με φυσική παρουσία, από τότε που εκδηλώθηκε η πανδημία. Αυτό αποτελεί δείγμα της αισιοδοξίας του επιστημονικού κόσμου για την πορεία της νόσου, σύμφωνα με τον Ηρακλή Τιτόπουλο, πρόεδρο της εταιρείας νοσημάτων θώρακος Ελλάδος, ο οποίος μέσω της ΕΡΤ3, δίνει συμβουλές για την επομένη ημέρα της ζωής τους σε εκείνους που πέρασαν την αγωνία της νόσου και ανάρρωσαν. Όπως επισημαίνει μια  πλειάδα ιατρικών ειδικοτήτων ασχολείται με τις συνέπειες της νόσου, που αφήνει τα ίχνη της ενίοτε βαθιά στον ασθενή. Κυριότερες είναι οι θρομβώσεις, η πνευμονική ίνωση, κατά την οποία ο φυσιολογικός πνεύμονας αντικαθίσταται με ινώδη ιστό, και απειλεί την ζωή του ασθενούς, όπως και η πνευμονική εμβολή.

Οι πνεύμονες είναι το μόνο όργανο που έρχεται σε επαφή με τον αέρα και μόλις ο ιός περάσει από τις βλεννογόνους φτάνει και εγκαθίσταται στο ευαίσθητο όργανο. «Από την εμπειρία γνωρίζουμε ότι η ακτινογραφία δεν προσφέρει πολλά για να διαπιστωθεί το εύρος των επιπτώσεων στο αναπνευστικό σύστημα. Όσοι έχουν νοσήσει βαριά, έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο, και έχουν πλέον αρνητικό PCR , τους επόμενους μήνες θα πρέπει να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία, που προσφέρει μια ακριβή απεικόνιση.

Σύμφωνα με τον κ. Τιτόπουλο υπ’ αριθμόν ένας επιβαρυντικός παράγοντας για όλους και ειδικά για τους νοσούντες από τον covid είναι το κάπνισμα. Οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους, λόγω της ευαισθησίας των πνευμόνων τους. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν είναι περισσότερο επιρρεπείς, περισσότερο ευάλωτοι στον ιό για να νοσήσουν από τους μη καπνιστές. Αυτό αφορά μια μελέτη που θα χρειαστεί χρόνο για να διαπιστωθεί. Ανάλογα είναι και τα όσα αφορούν εκείνους που “ατμίζουν”. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί πριν από έναν αιώνα και με τον καπνό τονίζει ο καθηγητής. Για χρόνια αντιμετωπιζόταν ως φάρμακο και χρειάστηκαν δεκαετίες για να διαπιστωθούν οι επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος. Οι συνέπειες του “ατμίσματος” θα είναι μακροπρόθεσμα αντιληπτές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος