Ημαθία: Μείωση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ φοβούνται οι ροδακινοπαραγωγοί λόγω δασμών

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί τόσο στην Ημαθία όσο και στην Πέλλα, λόγω της αύξησης των δασμών που έχει ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και οι κονσέρβες, και μάλιστα την ώρα που η συγκομιδή των ροδάκινων βρίσκεται στο peak.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Στέλιος Θεοδουλίδης, “όταν εξελέγη ο Αμερικανός Πρόεδρος πρόσθεσε ένα 10% και τώρα, από την 1η Αυγούστου, οι δασμοί αυξάνονται κατά 30%, οπότε μιλάμε για ένα ποσοστό 47% δασμούς στις κονσέρβες ροδάκινου, με αποτέλεσμα το προϊόν να γίνεται μη ανταγωνιστικό, γεγονός που επηρεάζει το εισόδημα των παραγωγών.”

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδουλίδη, “ο κλάδος της κονσερβοποιίας των ροδάκινων εξάγει στην Αμερική προϊόντα αξίας άνω των εκατό εκατομμυρίων, δηλαδή ένα ποσοστό πάνω από 20%, επομένως το ροδάκινο εξαρτάται και από την αγορά της Αμερικής. Επιπλέον, επηρεάζονται κι άλλοι κλάδοι, καθώς πίσω από το ροδάκινο υπάρχουν 12.000 αγροτικές οικογένειες και 15.000 εργαζόμενοι.”

Οι ροδακινοπαραγωγοί φοβούνται μην τους μείνουν τα φρούτα στις αποθήκες, καθώς δεν γνωρίζουν τι θα γίνει και δεν μπορούν να προγραμματίσουν τίποτα.

Η κομπόστα ροδάκινο είναι ένα προϊόν με μεγάλη διάρκεια ζωής, δύο με τρία χρόνια. Είναι ένα προϊόν το οποίο είναι ιδιαίτερα αγαπητό και στους Αμερικανούς καταναλωτές, αλλά τώρα γίνεται πάρα πολύ ακριβό. Επομένως, δεν θα μπορέσουν να γίνουν οι εξαγωγές.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος