Η εξοικείωση των ηλικιωμένων με τον θάνατο, με μόνο φόβο τις αρρώστιες και τα ατυχήματα που μπορεί να τους καθηλώσουν στο κρεβάτι, αλλά και τα άπειρα ενδιαφέροντα των ατόμων της τρίτης ηλικίας που δεν τα παρατάνε, είναι αρκετοί λόγοι ώστε να γίνει επαναπροσδιορισμός της λέξης “ηλικιωμένοι”. Οι ηλικίες είναι μόνο για τις ταυτότητες, λένε, σημαντικό είναι το πώς αισθάνεται κανείς μέσα του. Η ιδέα της συγκατοίκησής τους σε κοινότητες στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν είναι ελκυστική για τους περισσότερους ηλικιωμένους, καθώς έχουν πλέον αρκετές διεξόδους, όπως το ΚΑΠΗ, το γυμναστήριο κλπ. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις ανθρώπων που νιώθουν ότι ακόμη και σε περασμένη ηλικία είναι ενεργοί, με πολλά ακόμη πράγματα που θέλουν να κάνουν και δεν επιθυμούν να παρατήσουν τη δική τους ζωή και να εγκλωβίζονται με το μεγάλωμα των εγγονιών τους.
Όπως είπε η κα Μαλάμω Στεργίου, ιδρύτρια της ομάδας “Συγκατοίκηση ηλικιωμένων και μη – Φτιάχνω το μέλλον μου“, γίνεται μία πρώτη προσπάθεια για κοινότητες συγκατοίκησης ηλικιωμένων στην Ελλάδα, ενώ πιο διστακτικοί στη νέα αυτή ιδέα είναι όσοι έχουν παιδιά και εγγόνια και δεν νιώθουν μοναξιά. Εξάλλου, όπως τόνισε η κα Στεργίου, δεν υπάρχει, για την ώρα, αυτού του είδους η κουλτούρα στην Ελλάδα. Μία πρώτη προσπάθεια θα γίνει το καλοκαίρι στην Εύβοια, σε μία μονάδα με 8 διαμερίσματα.
Σε ό,τι αφορά τη “Βοήθεια στο Σπίτι“, σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο Δ. Θεσσαλονίκης, Βαγγέλη Μωυσίδη, το πρόγραμμα έχει αυτή τη στιγμή 243 ωφελούμενους και αφορά όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος