Το τραγικό περιστατικό, που σημειώθηκε στην Πάτρα με αποτέλεσμα ένας 57χρονος να χάσει τη ζωή του, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφάλειας των κτηρίων στη χώρα.
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Ηλίας Περτζινίδης μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 για την κατάσταση του κτηριακού αποθέματος.
«Αυτή την στιγμή γίνονται μετρήσεις σε συνεργασία του Τεχνικού Επιμελητηρίου με τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας Ελλάδος, τον ΟΑΣΠ όσον αφορά την αντισεισμικότητα των κτηρίων. Εδώ όμως δεν μιλάμε για την αντισεισμικότητα των κτηρίων. Εδώ μιλάμε για απλή συντήρηση των κατασκευών. Δεν έχει καμία σχέση αυτό το οποίο κάνουμε στο πρόγραμμα, που τρέχει με τον ΟΑΣΠ με το περιστατικό αυτό που συνέβη στην Πάτρα. Εκεί μιλάμε καθαρά για ελλιπή συντήρηση του κτιρίου», σημείωσε αρχικά.
«Έλεγχοι κανονικά θα έπρεπε να γίνονται από τις υπηρεσίες δόμησης της κάθε περιοχής. Κάλλιστα, όμως, και ο κάθε πολίτης, ο οποίος διέρχεται και θεωρεί ότι μία οικοδομή είναι επικίνδυνη, μπορεί να κάνει μία καταγγελία στην αντίστοιχη υπηρεσία δόμησης. Απευθείας θα πάει κλιμάκιο του τμήματος Επικινδύνως Ετοιμόρροπων και θα στείλει την έκθεσή του στον εισαγγελέα, όπου εκεί πλέον θα αναγκαστεί η οικοδομή να πάρει τα απαραίτητα μέτρα και να κάνει τις απαραίτητες εργασίες», επισήμανε ο Ηλίας Περτζινίδης.
«Αυτή τη στιγμή οι μηχανισμοί ελέγχου θεωρώ ότι δεν είναι επαρκείς, διότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να κάνει όλους αυτούς τους ελέγχους.
Η ευθύνη είναι πάντα του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος. Εάν είναι δημόσιο κτήριο, είναι του δημοσίου. Εάν είναι ιδιωτικό το κτήριο, είναι όλων των ιδιοκτητών.
Όσον αφορά λοιπόν την ταράτσα δώμα, ευθύνη έχει όλη η οικοδομή, όπως και για τις όψεις της οικοδομής ευθύνη φέρει όλη η οικοδομή. Η όψη της οικοδομής είναι κοινόχρηστη, δεν είναι του εκάστοτε διαμερίσματος. Δεν μπορώ εγώ να επέμβω στην όψη χωρίς να έχω συναίνεση όλων των ιδιοκτητών της οικοδομής», σημείωσε ο Ηλ.Περτζινίδης.
«Θα πρέπει οπωσδήποτε τα κτίρια, είτε είναι υπό κατάσχεση, είτε είναι σε χρήση, είτε είναι εγκαταλελειμμένα κτίρια, γιατί ο ιδιοκτήτης δεν έχει τη δυνατότητα να το αποκαταστήσει, αυτό συμβαίνει κυρίως στα διατηρητέα κτίρια, θα πρέπει να είναι ασφαλή για τον πολίτη, ο οποίος διέρχεται κάτω από αυτό το κτίριο. Αυτό είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις των εγκαταλελειμμένων κτιρίων δεν είναι ασφαλή. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει μέριμνα της πολιτείας ώστε να καταστήσει αυτά τα κτήρια ασφαλή», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι δεδομένο το ότι πρέπει να συντηρήσεις το κτήριό σου, όπως προσέχεις τον εαυτό σου. Όπως ο άνθρωπος γερνάει και προσέχει την υγεία του, έτσι λοιπόν γερνάνε και τα κτήρια.
Δεν δέχομαι ότι είναι οικονομικοί οι λόγοι της μη συντήρησης των κτηρίων, δέχομαι ότι είναι αμέλεια. Όταν σε ένα διαμέρισμα χαλάσει μια οικιακή συσκευή, κατευθείαν θα πάρεις τον τεχνίτη να ‘ρθει να σου τη φτιάξει, δεν δέχομαι ότι δεν βλέπεις ότι το μαρμαράκι του μπαλκονιού σου κουνιέται. Ότι ο σοβάς κάτω από το μπαλκόνι σου ή στον υποκείμενο όροφο, που το βλέπει πάρα πολύ καλά λοιπόν ότι έχει φουσκώσει και είναι έτοιμος να πέσει», πρόσθεσε ο Ηλ. Περτζινίδης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος