Η υψηλή τεχνολογία στην υπηρεσία των αγροτών

Η υψηλή τεχνολογία εφαρμοζόμενη στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα με επίκεντρο την βιωσιμότητα, βοηθά στην ορθή διαχείριση της γης και των ζώων προκειμένου να λειτουργούν με τρόπο πιο φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη γεωργία ανοίγει δυνατότητες για ακόμη μεγαλύτερη προστασία των φυσικών πόρων και την ορθή μεταχείριση των ζώων, σύμφωνα με τον Γιώργο Ζαλίδη, καθηγητή γεωπονικής σχολής ΑΠΘ. Η επανάσταση που επήλθε στην συλλογή δεδομένων από δορυφόρους, αλλάζει το τοπίο και η Ελλάδα με την αποστολή μικρο-δορυφόρων θα συλλέξει στοιχεία ζωτικής σημασίας για τους καλλιεργητές. Οι αγρότες θα χρησιμοποιήσουν την ψηφιοποίηση για να μπορέσουν να επιβιώσουν και στον διεθνή ανταγωνισμό.

Τα δεδομένα παρατήρησης από το διάστημα ή από πτήσεις drones θα είναι στην διάθεση των ενδιαφερομένων.

«Το να μετασχηματίσουμε το ελληνικό συνεταιρίζεσθαι στην καινοτόμο ψηφιακή γεωργία και κυρίως στην παραγωγή προϊόντων με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα θα τα καταστήσει ανταγωνιστικά, θα δώσει προστιθέμενη στα προϊόντα και θα αυξήσει το εισόδημα των αγροτών», τονίζει ο κ. Ζαλίδης.

Η παρέμβαση του γεωπόνου, που λαμβάνει όλα τα δεδομένα της τεχνολογίας, των δορυφόρων, της τηλεμετρίας είναι το αναγκαίο βήμα για το αύριο της γεωργίας. Οι γεωργοί θα αντιληφθούν ότι ο γεωπόνος σύμβουλος θα καθοδηγεί τις δράσεις τους. Ήδη το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδος.

Η υψηλή τεχνολογία θέτει την βιωσιμότητα στο επίκεντρο, καθώς η ορθή μεταχείριση της γης και των ζώων βοηθά να αποδίδουν με τρόπο πιο φιλικό προς το περιβάλλον και πιο κατάλληλο για τον άνθρωπο. Έτσι, οι ευρυζωνικές υποδομές επεκτείνονται σε αγροτικές περιοχές και τίθενται στην υπηρεσία των καλλιεργητών.

Οι γερμανοί αγρότες, πρωτοπόροι της ψηφιοποίησης, εδώ και χρόνια εργάζονται με την βοήθεια της τεχνολογίας. Οι υπολογιστές ρυθμίζουν το πότισμα, το ράντισμα, την σπορά, τον σωστό χρόνο συγκομιδής, ακόμη και το άρμεγμα των ζώων. Από τα ρομπότ αρμέγματος έως την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και την εκτροφή στους αγρούς, η αυτοματοποίηση βοηθά τον κτηνοτρόφο, για παράδειγμα, πότε θα καθαριστεί  ο στάβλος, θα ταϊστούν τα ζώα ή θα εντοπιστούν τα μη υγιή. Δεν πρόκειται για γαιοκτήμονες, αλλά για αγρότες που συνήθως διαθέτουν μόλις 10 στρέμματα γης. Η ευρεία χρήση της τεχνολογίας drone στην γερμανική γεωργία είναι ενδεικτική της προσαρμογής του κλάδου στην ψηφιοποίηση, όπως επισημαίνεται από την Γερμανική Ομοσπονδία Αγροτών (DBV). Τα drones έχουν τεθεί στην υπηρεσία της γεωργίας και κάθε καλλιεργητής που προσβλέπει στο μέλλον διαθέτει ένα ή χρησιμοποιεί κάποιο, μέσω ενός συνεταιρισμού ή μιας εταιρείας, για να ρυθμίζει τις εργασίες του από αέρος, για την ακριβέστερη μέτρηση της κατάστασης των φυτών και των αποδόσεων των εδαφών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος