Η Θεσσαλονίκη πενθεί για τον χαμό του Βασίλη Παπαζάχου

Ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος, με το επιστημονικό του κύρος, την ψυχραιμία στον δημόσιο λόγο του και τις παρεμβάσεις του για την αντισεισμική προστασία και την ανάγκη επαγρύπνησης, αναδείχθηκε σε σημαντική φυσιογνωμία, που ξεπερνούσε το χώρο της επιστήμης.

Ο Βασίλης Παπαζάχος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Γεννημένος στο Σμόκοβο Καρδίτσας το 1930 και με σπουδές σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, συνδέθηκε άρρηκτα με τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της, με το μεγάλο, φονικό σεισμό του 1978.

Ιδιαίτερη ήταν η σύνδεσή του με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου υπήρξε επί σειρά ετών καθηγητής και διευθυντής του τομέα γεωφυσικής, ενώ πρωτοστάτησε στη δημιουργία του σεισμολογικού σταθμού καθώς και του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών.

Εκτός από το πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό του έργο, ο Βασίλης Παπαζάχος πρωτοστάτησε στη δημιουργία του πρώτου δικτύου σεισμογράφων, ενώ είχε σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση αντισεισμικής πολιτικής και στην ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών πάνω σε θέματα αντισεισμικής προστασίας.

Ως ομότιμος καθηγητής, τα τελευταία χρόνια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα για τη μεσοπρόθεσμη πρόγνωση των σεισμών, η οποία προκάλεσε διεθνή αντίκτυπο. Η κηδεία του θα γίνει την Κυριακή στη Λουτροπηγή Σμοκόβου, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο Βασίλειος Παπαζάχος γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1930. Αποφοίτησε το 1958 από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1961 απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα μετά την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής με αντικείμενο: «Μηχανισμός Γένεσης των Σεισμών στον Ελληνικό Χώρο», υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Άγγελου Γαλανόπουλου. Το 1977 εκλέχθηκε Τακτικός Καθηγητής στην Έδρα της Γεωφυσικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Α.Π.Θ., θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1998. Διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας επί τρεις θητείες (1982-1987).
Ο Βασίλειος Παπαζάχος συνέβαλε στην συγκρότηση ερευνητικών ομάδων, τόσο στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όσο και στον Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Ίδρυσε και διετέλεσε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) από το 1983 με ανανέωση έξι φορές της θητείας του. Έχει συμβάλει στη διαμόρφωση αντισεισμικής πολιτικής και καθημερινής ενημέρωσης με την ίδρυση δικτύων σεισμογράφων (1980) και επιταχυνσιογράφων (1979) καθώς και στην σύνταξη του αντισεισμικού κανονισμού της Ελλάδας. Ο κεντρικός σεισμολογικός σταθμός του Α.Π.Θ καθώς και οι περιφερειακοί σταθμοί του αποτέλεσαν το πρώτο τηλεμετρικό σεισμολογικό δίκτυο στον Ελληνικό Χώρο. Οργάνωσε και δίδαξε σημαντικό αριθμό μαθημάτων προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, καθοδήγησε 32 διπλωματικές και 16 διδακτορικές διατριβές και συνέγραψε 9 διδακτικά βιβλία.

Το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ αποχαιρετά τον Βασίλη Παπαζάχο

Το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποχαιρετά με θλίψη τον Βασίλη Παπαζάχο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. «Η προσφορά του στο Τμήμα μας, αλλά και στην κοινωνία είναι ανεκτίμητη. Σύσσωμο το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό, το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό, το Διοικητικό Προσωπικό, οι λοιποί Διδάσκοντες και λοιπές Διδάσκουσες, οι Φοιτητές και οι Φοιτήτριες καθώς και οι Απόφοιτοι του Τμήματος Γεωλογίας τον αποχαιρετούμε με θλίψη», αναφέρεται σε ψήφισμα που εξέδωσε το Τμήμα για τον θάνατο του ομότιμου καθηγητή Γεωφυσικής, όπου, μεταξύ άλλων, γνωστοποιείται η απόφαση «να κηρυχθεί η μέρα της κηδείας του ως μέρα πένθους για το Τμήμα».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΚΑΣΑΡΗΣ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΓΚΕΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος