Η ρύπανση που προκαλείται από τις πυρκαγιές

Η απαξίωση της Δασικής Υπηρεσίας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει σαν αποτέλεσμα την παραμέληση της πρόληψης των πυρκαγιών όσον αφορά τα δάση μας με επακόλουθο τις καταστροφές που αντιμετωπίζουμε, δήλωσε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “Περίμετρος“, ο Ζήσης Αργυρόπουλος χημικός περιβαλλοντολόγος.

Η ελλιπής πρόληψη έχει σαν αποτέλεσμα στη χώρα μας που διαθέτει 4.000.000 στρ. μεσογειακά εύφλεκτα δάση να καίγονται κάθε χρόνο περίπου 600.000 στρ. Στη Γαλλία που έχει 40.000.000 στρ. μεσογειακά δάση καίγονται κάθε χρόνο περίπου 150.000 στρέμματα. Τη διαφορά κάνει η πρόληψη, τόνισε ο κ. Αργυρόπουλος.

Το μόνο ευτυχές στην ρύπανση από μικροσωματίδια που προκαλείται από τις πυρκαγιές είναι ότι δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής όπως έχει η αιθαλομίχλη το χειμώνα. Αντίθετα τα μικροσωματίδια διαλύονται, καθώς διαχέονται στην ατμόσφαιρα, μέσα σε λίγες ημέρες. Στην Αλεξανδρούπολη, για παράδειγμα, τις πρώτες ημέρες των πυρκαγιών ανιχνεύθηκαν 750 ppm με όριο τα 50 ppm στα μικροσωματίδια PM10, πρόσθεσε ο κ Αργυρόπουλος.

Από την άλλη, η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς όλα τα παράγωγα της καύσης μεταφέρονται στα υπόγεια ύδατα και κυρίως τα βαρέα μέταλλα, κατέληξε.

Ρεπορτάζ Β. Μητρούσιας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος