B. Μανωλόπουλος: Η πανδημία θα υποχωρήσει με τους εμβολιασμούς

Ο Απρίλιος μήνας παραμένει επιβαρυμένος για την χώρα από άποψη κρουσμάτων και εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το τρίτο κύμα της πανδημίας επιμένει και εντείνονται οι ανησυχίες για το αν θα υπάρξει και τέταρτο κύμα, ή αν θα αποφευχθεί τελικά με τους εμβολιασμούς.

Η εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας μοιάζει με βαρόμετρο. «Είμαστε σε άσχημη φάση, όμως το χειρότερο το αφήσαμε πίσω μας», επισημαίνει ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Όπως ευελπιστεί “μια αποκλιμάκωση θα αρχίσει έως τέλη Μαΐου και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον”. Το λάθος σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο θα είναι η χαλάρωση των μέτρων προστασίας και τότε μπορεί να ακολουθήσει ένα νέο κύμα. «Έχουμε περίπου 2,5 εκατ. εμβολιασμών και αυτό θα διπλασιαστεί έως τα μέσα Ιουνίου, οπότε θα αρχίσουμε να μιλούμε για ανοσία του πληθυσμού».

Ο κ. Μανωλόπουλος συνιστά σε ασθενείς με κάποιο άλλο νόσημα, οι οποίοι λαμβάνουν ταυτόχρονα και θεραπεία για covid, να συνεχίσουν την αγωγή που λαμβάνουν, με την υπόδειξη του γιατρού τους.

Οι ελπίδες για την αντιμετώπιση της νόσου επικεντρώνονται στην παρασκευή ενός φαρμάκου, το οποίο φαίνεται πως αργεί ακόμη. «Υπάρχουν εξελίξεις στα φάρμακα καθημερινά», σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, αλλά κάθε σκεύασμα επικεντρώνεται ατομικά και σε συγκεκριμένη φάση της ασθένειας. Προς το παρόν υπάρχουν μόνο τα εμβόλια και σύντομα θα υπάρχει «ένα εμβόλιο για τον καθένα».

Έως το φθινόπωρο θα γίνει γνωστό αν θα απαιτηθεί και μια τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer, το οποίο σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αλβέρτο Μπουρλά θα λειτουργήσει ενισχυτικά απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος