Η πανδημία αυξάνει την χρήση αντικαταθλιπτικών

Αρχικά εντοπίστηκαν στα λύματα και στην συνέχεια η υπερκατανάλωσή τους επιβεβαιώθηκε από τους φαρμακοποιούς. Τα κάθε είδους ψυχοφάρμακα, έγιναν συμπλήρωμα της ζωής των εγκλεισμένων στα σπίτια τους, λόγω κορωνοϊού. Η καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων  άλλαξε και η μόνη πρόσφορη λύση θεωρήθηκε η προσφυγή στα φάρμακα. Αύξηση της ζήτησης αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών σκευασμάτων καταγράφουν οι φαρμακοποιοί, λόγω των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις και τους περιορισμούς στις κοινωνικές  επαφές που επεβλήθησαν εξ αιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Νίκο Φουτούλη, πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Δωδεκανήσου παρατηρείται αύξηση των πωλήσεων κατά 25% στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και 40% στα μη συνταγογραφούμενα.

Ο πολύμηνος αποκλεισμός αλλάζει τα δεδομένα και οι άνθρωποι αδυνατούν να τα διαχειριστούν. Κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια που επιτείνονται περαιτέρω λόγω του φυσικού αποκλεισμού και της μορφολογίας της νησιωτικής χώρας, ιδιαίτερα στα μικρά απομακρυσμένα νησιά. Μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζονται, τα οποία η ζωή στην εικονική πραγματικότητα, αδυνατεί να αντιμετωπίσει. Την αρχική άρνηση ακολούθησε η αντίδραση και η παραίτηση. Το επόμενο κύμα πανδημίας πιθανότατα θα αφορά τα ψυχικά νοσήματα. Είναι η εποχή που δοκιμάζει τις πνευματικές αντοχές και αναδεικνύει προδιάθεση σε καταστάσεις, που δεν ήταν εμφανείς.

Οι πρώτες επισκέψεις των ενδιαφερομένων πραγματοποιείται στα φαρμακεία και στην συνέχεια ακολουθούν την οδό που οδηγεί σε ψυχιάτρους και νευρολόγους, που  βλέπουν την πελατεία τους να αυξάνεται. Η πρόχειρη διέξοδος στα φάρμακα δεν είναι ούτε λύση ούτε αθώα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Χάιφα στο Ισραήλ, η λήψη αντικαταθλιπτικών ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 60 ετών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε ποσοστό 11%. Επίσης, μελέτη του King’s College στο Λονδίνο έδειξε ότι έπειτα από 5ετή λήψη αντικαταθλιπτικών οι χρήστες ήταν κατά 29% πιθανότερο να καταλήξουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος